IT

Muskova nova firma ispitivat će svemir i raditi s Twitterom i Teslom

Američki milijarder Elon Musk objasnio je svrhu osnivanja svoje nove firme xAI za umjetnu inteligenciju (AI), a to je ispitivati i razumjeti svemir te blisko surađivati s njegovim drugim kompanijama Twitterom i Teslom.

FOTO: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
FOTO: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Musk je u audiochatu na Twitteru prvi put raspravljao o svojoj viziji firme xAI skrećući na teme o evoluciji Zemlje i krhkosti civilizacije te šaleći se da bi xAI-jeva misija bila otkriti “što se dovraga zapravo događa”. Osnivanje te firme najavio je u srijedu, nakon što je optužio kompanije poput OpenAI-ja i Googlea za razvoj tehnologije bez razmatranja rizika za ljude, iz kojih nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Musk: Mogli bismo ubrzati Teslin rad na samovozećim sposobnostima

xAI će, po Musku, nastojati izgraditi “dobar AGI” – kratica za umjetnu opću inteligenciju i odnosi se na AI koji može rješavati probleme poput čovjeka – i kao alternativu Microsoftu, Googleu i OpenAI-ju.

Rekao je i da će xAI blisko surađivati s njegovim kompanijama Twitterom i Teslom, koristeći javne tvitove za testiranje svojih modela umjetne inteligencije, dok bi s Teslom mogao raditi na softveru umjetne inteligencije.

Takav bi odnos imao međusobnu korist i mogao bi ubrzati Teslin rad na samovozećim sposobnostima, rekao je Musk. Također je optužio sve AI firme da obučavaju svoje modele koristeći podatke Twittera na, kako je opisao, nezakonit način.

Musk, koji se zalagao za regulaciju umjetne inteligencije, rekao je da se zalagao za sastanke s dužnosnicima Bijele kuće i naglasio važnost regulacije umjetne inteligencije i na svojim nedavnim sastancima s najvišim vladinim dužnosnicima u Kini.