Svijet

Muškarac u Poljskoj iskopao majčin leš i držao ga 13 godina na kauču

Poljska policija je u kući 76-godišnjaka u gradiću Radlinu na jugozapadu zemlje pronašla mumificirano tijelo njegove majke.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA

76-godišnjeg Mariana L. se tereti da je iskopao majčino tijelo iz groba i odnio ga kući. Policija je postupila na temelju dojave muškarčevog šogora, a tijelo je pronađeno na kauču ispred televizije, piše Daily Mail.

Šogor je tokom posjete primijetio da se Marian čudno ponaša, te je odlučio pozvati hitnu pomoć. “Primili smo prijavu u vezi s otkrivanjem tijela od člana porodice vlasnika stana. Policajci su otišli u Ulicu Rogozina u Radlinu. U dijelu kuće koji pripada starijem muškarcu otkriven je mumificirani leš”, kazala je glasnogovornica policije Małgorzata Koniarska.

“Tijelo je bilo u savršenom stanju”

“Prema sadržaju DNK, mumificirano tijelo pripada ženi, Jadwigi L., koja je umrla u januaru 2010., Marianovoj majci. Utvrđeno je da je grob Jadwige L. u kojem je pokopana 16. januara 2010. prazan. Vjerovatno je muškarac iskopao majčino tijelo odmah nakon pokopa i zatim ga mumificirao, a tijelo je ostalo u ovoj kući od 2010.”, rekla je Joanna Smorczewska iz Ureda okružnog tužitelja.

Marian živi samo 300 metara od groblja na kojem je njegova majka pokopana. “Sve ukazuje na to da je čovjek morao koristiti neke hemikalije za mumificiranje leša. Bio je primjetan miris naftalina. Bez obzira na to, tijelo je očito bilo u savršenom stanju”, istaknuo je šef ureda okružnog tužitelja Marcin Felsztyński.

Iako je tijelo otkriveno još u februaru, vijest je objavljena tek sada nakon što je 76-godišnjak optužen za oskvrnuće leša. Tijelo njegove majke će biti ponovno pokopano.

Prihvati notifikacije