BiH

Murphy sa samita šalje hitnu poruku: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na žurno djelovanje kako bi se osigurala energetska neovisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Sa samita šaljem hitnu poruku da istječe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan”, izjavio je veleposlanik Murphy danas, 24. aprila, na Energetskom samitu koji se održava u Neumu.

Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja: “Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njezin energetski sektor u predstojećim desetljećima.”

Američki amabsador dodao je kako BiH pod hitno mora diversificirati izvore snabdijevanja prirodnim plinom da bi, kako je rekao, izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Europom.

“Kako bi to bilo moguće Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za financiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti puta ovom projektu koji uživa širok koncensus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH”, kazao je Murphy.

On je ukazao i na nužnost sveobuhvatnih reformi na državnom nivou, zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima, koji nalažu transparentnost, učinkovitost i osiguravaju provedivu regulativu: “Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetnog gospodarstva i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ako se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju politike koja stavlja građane na prvo mjesto. Sat otkucava, sada je vrijeme za djelovanje.”