BiH

Munir Alibabić Munja: "Izetbegović je pozvao sve pripadnike JNA i MUP-a da pristupe stranci"

Munir Alibabić Munja, bivši policajac i obavještajac gostovao je u "Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem".

FOTO: SCREENSHOT/FACETV
FOTO: SCREENSHOT/FACETV

Govorio je Alibabić o mnogim osjetljivim temama vezanim za politiku, agresiju na BiH, Karadžića, Miloševića, ali i kadrove SDA.

“Mnogo dokaza koje sam prikupio je korišteno u ovom i drugim predmetima pred Haškim sudom. Jedna od najvažnijih dokumentacija bili su transkripti na čijem prikupljanju su radili moji operativci! Prisluškivali smo Karadžića, Plavšićku, Stanišića, Mandića, Pejića…, kaže Alibabić.

– Kažu da sam se proslavio legalno prisluškujući neke pojedince! Na objektu Zlatište snimljeno je oko pet hiljada korisnih reprodukcija, a od toga preko stotinu razgovora Miloševića i Karadžića. Najmanje dvije stotine razgovora snimljeno je između Karadžića i Stanišića! Karadžić je u početku bio snishodljiv, a onda je procjenio da mu on može biti koristan. Karadžić je tražio usluge od Stanišića, kada mu je neko smetao! Karadžić je preko Nenada Stevandića tražio da se jedan profesor koji mu je smetao odvede Stanišiću na “ribanje”, priča Munja.

Potom se osvrnuo i na nekadašnjeg lidera Bošnjaka i SDA.

– Alija Izetbegović je svojevremeno pozvao sve pripadnike JNA i MUP-a da pristupe stranci jer ima mjesta za sve! Mislim da je to bilo mudro u to vrijeme. Tada je pri vrhu SDA postojala tzv. šura koja je filtrirala te ljude. To su bila grupa radikalnih ljudi bliska Aliji, parakomanda i paradržavno vijeće, rekao je bivši obavještajac.

Prihvati notifikacije