BiH

Mostar povezan s Beogradom, letovi od aprila po cijeni od 56 eura (VIDEO)

Ugovor između Grada Mostara, kompanije Air Serbia i Aerodroma Mostar potpisan je u petak u Gradskoj vijećnici. Prvi let na relaciji Mostar - Beograd bit će 15. aprila, uoči Međunarodnog sajma gospodarstva, karte su od danas u prodaji, a početna cijena je 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi.

Mario Kordić
FOTO: FENA

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je kako potpisivanje ovog ugovora ima velik značaj za grad, ali i regiju Hercegovinu.

– Ambicije su bile puno skromnije prije tri godine kad smo razgovarali i razmišljali kako Zračnu luku Mostar ponovno vratiti na ono mjesto gdje treba biti, odnosno da bude generator razvoja Hercegovine i Mostara, a danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo napravili očekivani rezultat i da Mostar ima četiri značajna huba, odnosno središta, i to Munchen, Rim, Beograd i Zagreb. To znači da smo povezani s gotovo cijelim svijetom – kazao je Kordić.

Dodao je kako sve ovo skupa treba i operativno završiti.

– Zračna luka Mostar dobiva svoj novi dizajn jer broj putnika koji očekujemo želimo dočekati onako kako to spada, u modernom objektu sa svom potrebnom infrastrukturom kako bi taj prvi kontakt svih njih s Hercegovinom bio adekvatan. Također, ne vidim razlog zašto ova linija ne bi bila cjelogodišnja, a s obzirom na interes koji se pojavio otkad smo najavili liniju za Beograd, poprilično sam uvjeren da će se to sigurno produžiti na cijelu godinu, do nas neće biti – kazao je Kordić.

Direktor za komercijalu i strategiju kompanije Air Serbia Boško Rupić kazao je kako za njih ovo predstavlja nastavlja širenja prometa u regiji.

– Mostar je 17. destinacija na području bivše Jugoslavije, očekujemo da će na ovoj relaciji biti putnika u oba smjera, ali isto tako i veliko sudjelovanje putnika koji preko Beograda putuju dalje, što po Evropi, a konekcije postoje čak i za New York u Sjedinjenim Američkim Državama. Karte su jutros od devet sati već dostupne u prodaji, cijena karte u jednom smjeru je 56 eura, a povratna karta Mostar-Beograd-Mostar je 104 eura – kazao je Rupić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević naglasio je kako se u realizaciju uspostavljanja navedenog leta uložilo jako puno truda.

– Izrazio bih zadovoljstvo što se ovo događa, pored svih veza i benefita koje će imati građani Mostara, Srbije, ali i ove regije, baš na dan kada obilježavamo 100 godina od smrti našeg velikog pjesnika Alekse Šantića. Kako sam Mostarac koji dolazi iz reda srpskog naroda, za mene je ovakav ugovor posebno emotivan i značajan i znači čvršću i jaču vezu s Beogradom – kazao je Milivojević.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić kazala je kako su u 2023. godini ovo ministarstvo i Vlada FBiH osigurali milijun i 300 tisuća maraka za subvenciju letovima.

– Nećemo se zaustaviti na tome, u 2024. godini u proračunu smo predvidjeli sredstva za unaprjeđenje javnog prometa i to u iznosu od sedam milijuna maraka i zbog toga ohrabrujem Upravu Zračne luke Mostar da bude ambiciozna u uvođenju novih linija, a dali smo neku vrstu obećanja da će Vlada FBiH, odnosno resorno ministarstvo, pružati im podršku i pratiti ih u njihovih aktivnostima – kazala je Katić.

Direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel kazao je kako se rijetko koja zračna luka može pohvaliti da ima četiri huba.

– To nije prepotentno kazati, imaju zračne luke puno linija, ali ova četiri huba, Munchen, Rim, Zagreb i Beograd puno znače. Osamdeset destinacija, zapadna Europa, Amerika, taj segment tranzitnih putnika puno će nam značiti. Izravno iz Mostara povezani smo sa šest destinacija, što je rekordno, jer nikad nije bilo više od tri, a kada bismo množili, gdje sve možete iz Beograda, Munchena, Rima, mislim da se tu radi o više od 100 destinacija. Prošlu godinu zaključili smo s 20.500 putnika, a ove godine, ako se projekcije pokažu adekvatnim, računamo da će se broj putnika opet uduplati, dakle negdje blizu 40.000 – kazao je Đuzel.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, zajedno s ministrom prometa i veza Ivom Bevandom i ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša Emilom Balavcem, također je sudjelovala na današnjem potpisivanju ugovora.

Prihvati notifikacije