Retrovizor

Moje ime je Sherlock Holmes. Moj je posao znati što drugi ne znaju: Na današnji dan "rođen" legendarni detektiv

Sherlock Holmes je fiktivni detektiv s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji se prvi put pojavio u publikaciji 1887. godine.

FOTO: ILUSTRACIJA/STORYTOURIST.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/STORYTOURIST.COM

Osmislio ga je britanski pisac i liječnik Sir Arthur Conan Doyle. Briljantni detektiv sa sjedištem u Londonu, Holmes je poznat po svojoj vještini u korištenju logike i oštroumnog zapažanja za rješavanje slučajeva. On je možda najpoznatiji izmišljeni detektiv, i zaista jedan od najpoznatijih i univerzalno prepoznatljivih književnih likova.

Sir Arthur Conan Doyle napisao je četiri romana i pedeset šest kratkih priča u kojima je prikazano njegovo stvaralaštvo. Gotovo sve je ispričao Holmesov prijatelj i biograf, dr. John H. Watson , s izuzetkom dva koja je ispričao sam Holmes i još dva napisana u trećem licu.

Priče su se prvi put pojavile u serijalizaciji časopisa, posebno u The Strand Magazineu, u periodu od četrdeset godina. To je bio uobičajen oblik objavljivanja u to vrijeme: djela Charlesa Dickensa izdavana su na sličan način. Priče pokrivaju period od oko 1878. do 1903. godine, sa konačnim slučajem 1914. Čitaju se koliko zbog njihove karakterizacije i stilizovane kasnoviktorijanske ere u kojoj se dešavaju, tako i zbog samih misterija.

Više glumaca glumilo je Sherlocka Holmesa nego bilo koji drugi lik, a do 1964. godine, prema izvještaju The Timesa , svjetska prodaja priča je bila na drugom mjestu nakon Biblije.

Prihvati notifikacije