Ekonomija

Moguća i krivična istraga protiv Boeinga

Američki tužitelji zalažu se da se protiv Boeinga podigne krivična prijava nakon što je utvrđeno da je proizvođač aviona prekršio nagodbu o dvije fatalne nesreće koje su imali.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ministarstvo pravosuđa do 7. jula mora odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Boeinga, piše Reuters.

U maju su dužnosnici utvrdili da je Boeing prekršio sporazum iz 2021. koji ga je štitio od krivičnih optužbi za urotu počinjenja prevare koja je proizašla iz dviju fatalnih nesreća 2018. i 2019. u kojima je sudjelovao mlažnjak 737 MAX, prenosi Poslovni.hr.

Naime, prema detaljima sporazuma iz 2021., američko Ministarstvo pravosuđa pristalo je ne procesuirati Boeing nakon optužbi da je prevario Saveznu upravu za zrakoplovstvo sve dok firma preispituje svoje prakse usklađenosti i podnosi redovne izvještaje. Boeing je također pristao platiti 2,5 milijardi dolara za potrebe istrage.

Boeing tvrdi da je poštovao sve uslove iz sporazuma koji je imao rok od tri godine.

Boeing je medijske navode o zalaganju američkih tužitelja za progonom odbio komentirati, a prethodno su kazali da su “poštivali uslove” nagodbe iz 2021., koja je imala trogodišnji rok i poznata je kao sporazum o odgođenom kaznenom progonu.

Iz Boeinga su ranije kazali da se ne slažu s procjenom ministarstva da su kao kompanija prekršili uslove sklopljenog dogovora. Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa odbio je komentirati slučaj.