Svijet

MMF i Ukrajina postigli sporazum, otvorili put za pomoć Kijevu vrijednu 880 miliona dolara

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ukrajinske vlade u četvrtak su postigli dogovor o ažuriranoj ekonomskoj politici, otvarajući put oslobađanju oko 880 miliona dolara nakon što ih odobri MMF, saopćio je ovaj fond.

FOTO: INTERNATIONAL MONETARY FUND
FOTO: INTERNATIONAL MONETARY FUND
Ilustracija

Sporazum je postignut nakon šestodnevnih sastanaka između ukrajinskih zvaničnika i osoblja MMF-a u Varšavi, u okviru treće revizije ukrajinskog aranžmana o proširenom fondu (EFF) u iznosu od 15,6 milijardi dolara s MMF-om.

MMF je saopćio da je napredak Ukrajine u programu “u velikoj mjeri na pravom putu”, ističući da je Kijev ispunio sva strukturna mjerila u okviru revizije i sve osim jednog kvantitativnog kriterija učinka.

U njemu se navodi da je ukrajinska ekonomija pokazala snažan rast, smanjenje inflacije i jačanje rezervi u 2023., ali su izgledi za 2024. ostali vrlo neizvjesni dok se borba Ukrajine protiv ruske invazije nastavlja.

Očekujemo da će ovu odluku odobriti Izvršni odbor Fonda u bliskoj budućnosti – izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U 2024. godini očekujemo pomoć Fonda u iznosu od 5,4 milijardi dolara. S tim sredstvima moći ćemo da koncentrišemo naše domaće resurse na odbranu, što je naš prioritet broj jedan – kazao je.

Sporazum, o kom je ranije prvi izvijestio Reuters, još uvijek moraju odobriti menadžment MMF-a i Izvršni odbor Fonda, koji će to pitanje razmotriti u drugoj polovini marta, izjavio je izvor upoznat s procesom. EFF nastavlja da djeluje kao snažno sidro za ekonomski program vlasti u vremenima izuzetno velike neizvesnosti – kazao je Gavin Gray, zvaničnik MMF-a koji je vodio pregovore u Varšavi.

Rekao je da su ukrajinske vlasti ispunile sva četiri strukturna mjerila za reviziju i sve osim jednog od kvantitativnih kriterija učinka – mali propust u poreznim prihodima zbog graničnih blokada, prenosi Reuters.