IT

Mladog Brčaka platili su 450.000 dolara i zarađuje više od igrača Premijer lige. Ovo je priča o Niki

Jeste li čuli za Nikolu Kovača?

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Mnogi od vas sigurno nisu, a radi se o planetarno popularnoj zvijezdi i jednom od najboljih igrača igrice Counter Strike . I dolazi iz Brčkog.

Igrice?

Da, igrice. Nikolin transfer iz jedne u drugu eSport ekipu donio mu je, pazite sad, 425.000 dolara. Mnogo više od bilo kojeg transfera u Premijer fudbalskoj ligi Bosne i Hercegovine.

Nikola je jedan od najboljih igrača svijeta u igri CS:GO (Counter strike: Global Offensive) i zarađuje mnogo više, ružne li usporedbe, nego mnogi bh. fudbaleri. Toliko o ozbiljnosti “sporta” kojim se bavi.

Ekipa FazeClan ga je dovela 2017. godine iz Mosesportsa za 425.000 dolara. To je kao u nogometu. Postoje skauti, primijetili su me i poslali ponudu. Prihvatio sam i sad sam u novom timu. Još se nisam vidio s dečkima, zasad samo treniramo online – pričao je tada Nikola.

Esports takmičenja su jedna od najbrže rastućih po popularnosti, a po ukupnim brojkama već danas pariraju tradicionalnim sportovima. Naprimjer, 2014. godine finale League of Legends igre pratilo je online 27 miliona ljudi.

Više od NBA finala te godine između Spursa i Miamija.

Predviđa se kako će ove godine Esports industrija prijeći cifru od milijardu dolara. Na onim većim turnirima nagrade idu i preko milion dolara. Radim ono što volim i još zarađujem. Ali nije to tako lako kao što mnogi misle. Otkako sam počeo igrati, a to je bilo s nekih šest, sedam godina, nisam pauzirao niti jednu godinu. Svaki dan treniram, počeo sam iz gušta, a sad to radim profesionalno – priča gamer iz Bosne i Hercegovine.

Recimo, američki tim SoloMid igrače plača 3000 dolara mjesečno, a prema ugovoru igrači međusobno dijele sve što osvoje. Kako su nagrade na svim većim turnirima u SAD od 400.000 do 500.000 dolara, izračunajte sami.

Cifre su još veće na League of Legends turnirima. Tamo malo bolji igrači dobivaju 12.000 dolara mjesečno.

Overwatch, DOTA, Fortnite, APEX, FIFA, PUBG… su samo još neke od igara koje imaju zastrašujuće veliku bazu igrača i fanova, pa samim tim i prihoda od eSporta.

Prihvati notifikacije