Magazin

"Mjesto susreta stoljetnih okusa: Turska kuhinja u sedam regija": Dužni smo sačuvati jedinstvene recepte domaće kuhinje

Program „Mjesto susreta stoljetnih okusa: Turska kuhinja u sedam regija“, koji se u okviru Sedmice turske kuhinje održava od 21.do 27. maja pod pokroviteljstvom supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, održan je u kompleksu Predsjedništva Republike Turske.

FOTO: AMBASADA REPUBLIKE TRKSKE U BIH
FOTO: AMBASADA REPUBLIKE TRKSKE U BIH

U svom obraćanju, Emine Erdogan je istakla da Sedmica turske kuhinje nudi jedinstvene mogućnosti za promociju turske kuhinje na način na koji ona zaslužuje.

Izrazila je želju da ova Sedmica postane tradicionalni susret koji okuplja ljude iz svih naroda za zajedničkom trpezom, uz podršku svih relevantnih institucija i javnosti.

– Dužni smo sačuvati jedinstvene recepte domaće kuhinje od neplodne kulturne klime stvorene globalizacijom. Jer, kako naši domaći proizvodi podliježu globalnim sistemima ishrane, ne samo da su originalne kulture erodirane, već se i jelo i piće pretvaraju u zadovoljstvo i beskorisnu potrošnju zbog čega postepeno gubimo zdravlje – kazala je Erdogan.

Pročitajte još

Prva dama Turske je istakla da Ministarstvo kulture i turizma ima važne dužnosti u promociji i očuvanju vrijednosti turske kuhinje.

Na događaju kojem su prisustvovali šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ambasadori i njihovi supružnici, profesori i studenti iz oblasti gastronomije prikazan je video o tradicionalnoj, zdravoj i hrani.

Erdogan je prije programa, sa ministrom i šefom Direkcije za komunikacije posjetila prostor za digitalno iskustvo i izložbu u organizaciji Direkcije za komunikacije, koja predstavlja prirodne i kulturne ljepote Turske kao i svoje drevno civilizacijsko nasljeđe kroz kulinarsku kulturu sedam regija, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Ambasade Republike Turske u BiH.