Region

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Priština i ostala pitanja, rekao je novinarima u Briselu jedan diplomata iz Službe za spoljne poslove upoznat sa procesom.

Miroslav Lajčak
FOTO: BOSNAINFO

“Miroslavu Lajčaku mandat ističe 31. avgusta, ali je Josep Borrell odlučio da ga produži za nekoliko mjeseci,” rekao je on.

Borrell se odlučio na takav korak jer smatra da bi novi Visoki predstavnik EU morao da bude taj koji će odrediti svog Specijalnog predstavnika, tvrdi on.

Međutim, neizvijesno je koliko dugo će Lajčak ostati na toj funkciji.

“Lajčak će ostati na toj poziciji koliko god bude potrebno, kako bi bili sigurni da proces ne ostane bez medijatora”, rekao je taj diplomata.

Novog visokog predstavnika EU, koji je i šef diplomatije Unije, bira Evropski Parlament u okviru izbora EU Komisije, a na osnovu prijedloga Evropskog Savjeta. Izbor Komesara planiran je za jesen, ali može biti ubrzan ukoliko politički dogovori budu postignuti ranije.

Visoki predstavnik EU potom imenuje svoje specijalne predstavnike, pa i onog koji će se baviti dijalogom Beograda i Prištine.