BiH

Ministrica Bošnjak razgovarala sa Sattlerom o temi koja sviju zanima

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s Johannom Sattlerom, voditeljem Izaslanstva Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH.

FOTO: MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH
FOTO: MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH

Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Kako je u posljednjem Izvješću o napretku konstatiran značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je da je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o prilagođavanju bh. zakonodavstva pravnoj stečevini EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz saglasnost nadležnih institucija za područje zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health). Ministrica je istaknula da su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne suglasnosti unutar BiH. Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu saradnju s EU u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim oblastima realiziraju uz pomoć EU fondova. Veleposlanik Sattler podržao je evropski put Bosne i Hercegovine te istaknuo važnost nastavka reformi i usklađivanja s evropskim standardima – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.