BiH

Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove Francuske: Podrška Schmidtu i državi BiH

Prijetnje Milorada Dodika, predsjednika RS, kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku u Christianu Schmidtu, instituciji uspostavljenoj Dejtonsko-Pariškim mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak BiH u čijem okviru mora biti zagarantovana sloboda kretanja, saopćila je Ambasada Francuske u BiH, prenoseći stav Ministarstva te zemlje za Evropu i vanjske poslove.

FOTO: RAPORT.BA
FOTO: RAPORT.BA

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine. To je suprotno nastojanjima bosanskohercegovačkih vlasti da zemlju približe Evropskoj uniji u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Francuska kao svjedok Dejtonsko-Pariškog sporazuma potvrđuje podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Francuska poziva sve političke snage u Republici Srpskoj da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini, saopćeno je.

Prihvati notifikacije