Sarajevo

Ministar Admir Katica: 2024. će biti godina velikih projekata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) je za 2024. godinu osiguralo budžet od 137,8 miliona KM, od čega je značajan dio namijenjen za opremanje i jačanje policijskih struktura, kao i infrastrukturne projekte koji će biti u fokusu, saopćeno je iz kabineta kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice.

admir katica
FOTO: FENA

Kako je ministar naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način pokazuje jasno opredjeljenje za jačanje materijalnih i ljudskih resursa, čime će sigurnost i briga za građane biti na višem nivou a istovremeno biti osigurani adekvatni uslovi za rad svim pripadnicima MUP-a.

– Naredna godina će biti godina velikih projekata za MUP Kantona Sarajevo jer smo u toku 2023. ostvarili sve preduslove za to. Odlučili smo da strpljivo, korak po korak, završavamo administrativne procedure kako bi sljedeće godine pokrenuli najznačajne kapitalne projekte u posljednjih dvadeset godina – najavio je ministar.

S ciljem uspješnog i efikasnog izvršavanja unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u sljedećoj godini bit će osigurani bolja opremljenost, zaštita i sigurnost policijskih službenika nabavkom novih kompletnih uniformi za policijske službenike, kao i zaštitne opreme, opreme za specijalizirane timove te opreme za potrebe rada krim-policije.

Također su planirane i specijalističke obuke za policijske službenike, ali i novac za školovanje kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice u renomiranim školama letenja. Planirano je i proširenje sistema provjere i akvizicije registarskih tablica vozila na terenu u trenutku prolaska pored kamera i automatska provjera u bazi radi eventualno počinjenih prekršaja, isteka registracije i slično. Ovaj sistem bit će uspostavljen na još 20 lokacija u Kantonu Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo će od sljedeće godine moći računati na veću sigurnost i zahvaljujući novim oklopnim vozilima multifunkcionalnog karaktera, koja će moći odgovoriti na više sigurnosnih izazova.

Sljedeće godine će MUPKS biti pojačan sa sedam novih oklopnih transportera, od čega smo za tri specijalna vozila potpisali ugovor u junu ove godine i isporuku očekujemo vrlo brzo. Krajem ove godine smo raspisali postupak nabavke za još dva takva, a u budžetu za 2024. smo predvidjeli novac za još dva. Kada tome dodate da ćemo vrlo brzo imati 250 novouposlenih policijskih službenika prema konkursu koji završavamo i još 200 prema konkursu koji raspisujemo 2024. godine, možete računati na novi, podmlađeni, stručni i u potpunosti opremljeni policijski kadar Kantona Sarajevo – izjavio je ministar Katica.

Najavio je i da će sigurnost u saobraćaju sljedeće godine dodatno biti ojačana nabavkom novih radarskih sistema.

Planirali smo 1,5 miliona maraka u budžetu za nabavku novih radarskih sistema kojima ćemo povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo. Na taj način ćemo efikasnije suzbijati i sankcionisati prekršaje u saobraćaju – riječi su ministra Katice.

Prvi put nakon višedecenijske neposvećenosti razvoju infrastrukture neophodne za adekvatne uslove rada policije, MUPKS će u 2024. godini promijeniti pristup i uložiti u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju policijskih uprava.

Naš najveći projekat je izgradnja nove upravne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u ulici Kolodvorska, za koji planiramo izradu idejnog i izvedbenog projekta u narednoj godini. MUPKS konačno će dobiti funkcionalno i moderno opremljeno sjedište na koje se čekalo godinama. U budžetu za 2024. godinu su osigurana potrebna sredstva za izgradnju policijske stanice Dobrinja, dogradnju i adaptaciju policijske uprave Novi Grad, nadziđivanje objekta policijske uprave Stari Grad te projektnu dokumentaciju za policijske uprave na Ilidži i Trnovu. Planiramo i izgradnju hangara za helikopter te izgradnju autoservisa i garaže – dodao je Katica.

Osim boljih uslova rada, državni službenici i namještenici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski službenici, u sljedećoj godini mogu očekivati i poboljšanje statusa povećanjem plaća.

Potpisan je kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, što će značiti i poboljšanje statusa i plaća državnih službenika i namještenika u MUP, a uskoro očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora i sa Sindikatom policije, koji će također značiti povećanje primanja za policijske službenike – kazao je ministar.