Politika

Milorad Dodik u kolumni tvrdi: RS je od 1992. do 1995. i de facto i de jure bila nezavisna država

Da je neko zaspao prije 30 godina i sada se probudio, mislio bi da je spavao samo jedan dan.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Glavna meta svih potmulih antisrpskih operacija kreirana je u Washingtonu, Briselu i Berlinu, napisao je predsjednik RS-a Milorad Dodik u kolumni.

Dodikovu kolumnu prenosimo u cijelosti:

“I dalje su Srbi loši momci, kriminalci, ultranacionalisti, marsovci. Nisu se umorili da nas kvalifikuju, diskvalifikuju, sankcionišu.

RS je problem svih problema za njih. I onda kad se ponaša ustavno, dejtonski. I kada funkcioniše, a pogotovo ako ima svoj stav.

RS je formirana 9. januara da bismo zaštitili srpski narod i da bi bila nezavisna država, što je bilo jedino realno u procesu raspada bivše Јugoslavije.

U Dejtonu 1995. godine RS je prihvatila mirovni sporazum, nazvan Dejtonskim, dala dio svog suvereniteta i nezavisnosti, mada je već tri godine do tada funkcionisala kao nezavisna država. Doduše, djelimično međunarodno priznata kao strana u pregovorima za postizanje mira.

RS je bila nezaobilazna kao faktor mirovnog procesa i tu činjenicu nisu mogli da izbrišu ni Washington, ni London, ni Berlin, ni Moskva, ni Brisel.

Zato se RS pojavljuje kao potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog paketa, a pogotovo Aneksa 4 Ustava BiH, koji su potpisale, imaginarna Alijina, nepostojeća BiH, Muslimansko/Hrvatska, a kasnije Federacija BiH i RS.

Sve to nije bilo dovoljno da se RS i njena ustavna i sporazumna prava, najblaže rečeno, uvaže. Sve vrijeme zapadni centri moći atakuju na status i prava RS.

Vrše nepodnošljiv pritisak, blefiraju, lažu sve s ciljem da nestane činjenica koja se zove RS, koju su Dejtonskim sporazumom kao garanti sami priznali i prihvatili. Danas su gori i bijesni zbog činjenice da smo još tu.

Pritisak na Srbe u regionu i na Srbiju kao najveću državu Balkana svih proteklih trideset godina nije prestajao. Čak i najveći eurofanatici moraju da priznaju da uslovljavanja i pritisci na Srbiju nisu prestali od 1990. godine i šta god da je Srbija radila, nije bilo dovoljno i nije bilo po zapadnim standardima.

A standarde su mijenjali od slučaja do slučaja. Pa je bilo potpuno ‘normalno’ da Kosovo protivustavno i jednom odlukom kaže da je nezavisno od Srbije i to zapadni ‘demokratski svijet’ prizna kao činjenicu, ali RS, koja je od 1992. do 1995. i de facto i de jure bila nezavisna država, morala je i mora da ostane u BiH.

Tako smo na svega nekoliko stotina kilometara dobili dva aršina koja su neodrživa, i toga je svjestan onaj dio međunarodne zajednice koji gura politiku dvostrukih standarda na dva slučaja, a u oba su akteri Srbi.

Srbi, kao najveće žrtve raspada bivše Јugoslavije, i danas su pod lupom tzv. međunarodne zajednice kao odmetnuto balkansko pleme koje treba ukrotiti.

Ako se ne ponašaju kako zapadne kvazidemokrate očekuju, sva krivica se adresira na Beograd. Pa je Beograd kriv što štiti svoj teritorijalni integritet, što inače rade sve normalne države svijeta, kriv je što ne ‘disciplinuje’ Srbe u RS, Crnoj Gori i na Kosovu.

Svaka država pomaže svoj narod ma gdje on živio, samo Srbija mora da kažnjava svoj narod koji je neposredno uz njene granice. Beograd je kriv kako god se obrnu stvari jer je neko odredio krivca samo se krivica mijenja od prilike do prilike.

Danas iznova nude ponovo loše ponude. Njima i prijete. Tzv. njemački model, s dvije države, nude Srbiji kao rješenje za Kosovo.

Kako je moguće da na teritoriji suverene Srbije predlažete dvije njemačke države? Zar neko misli da je to moguće? Pa zar se na kraju nisu ujedinile Istočna i Zapadna Njemačka i postale jedna država?

Јe li to cilj? Šta nudite?

Rusi su dozvolili tranziciju Istočne Njemačke i odatle povukli vojsku. Amerikanci su ostali s vojskom samo što su napravili baze za svoje i na prostoru nekadašnje Istočne Njemačke.

Komplikovano, ali ima jedno pitanje: Ako mislite dobro Srbima, zašto niste model dvije države, a jedan narod ponudili Srbiji i RS?

To ne biste morali da promovišete kao kaznu kao u slučaju podjele Njemačke, već kao verifikaciju činjeničnog stanja. A i lako bismo se ujedinili, ne bismo čekali skoro 50 godina.

Ovako tzv. njemački model za problem južne srpske pokrajine Kosovo je samo još jedna podvala u igri prepotentnih koji misle da im je sve dozvljeno.

Postavlja se još jedno pitanje zbog čega je pitanje južne srpske pokrajine sui generis, a pitanje RS pitanje teritorijalnog integriteta BiH. Možda nismo dovoljno ‘veliki’ da bismo postavili ta pitanja, ali jesmo toliko odgovorni i prema precima i potomcima da pitamo i uporno tražimo odgovore.

Mi, Srbi, i ne treba da čekamo razne mešetare da nam smućkaju još jednu splačinu, nego da iznova tražimo rješenje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, baš po uzoru kako je, ranije, to pitanje riješio njemački narod.

Može za početak dvije srpske države Srbija i RS.

Tu nema mjesta za Kosovo, kao drugu njemačku državu.

Da bar ponude jedinstven proces rješavanja za RS i Kosovo.

Ne.

Oni znaju sve!

Ali ipak se mi pitamo.”

Prihvati notifikacije