Region

Milo Đukanović: Srbija želi da ovlada Crnom Gorom, BiH i Sjevernom Makedonijom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da ruska agresija na Ukrajinu ima snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, dodavši da od 2014. godine Rusija mijenja kurs o perspektivi Zapadnog Balkana i pokušava da utiče da zemlje u regionu biraju drugačiju budućnost, umjesto evropske.

FOTO: TWITTER / @PREDSJEDNIK_CG
FOTO: TWITTER / @PREDSJEDNIK_CG
Alexander Schellenberg . Tanja Fajon i Milo Đukanović

Niko od nas nema iluzije da će Rusija da odustane od svojih namjera, čak suprotno povećaće destrukciju i proširiti svoj repertorar hibridnog rata naveo je Đukanović koji je bio gost Instituta za mir na panelu o sigurnosti u Evropi, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da je situacija na Balkanu danas lošija nego prije šest-sedam godina.

Kaže da je skretao pažnju kad je pričao sa evropskim i NATO zvaničnicima, da nema vakuma u geopolitici, i da ako EU i NATO nisu prisutni u regionu, tu će ući neko drugi, te da je Rusija to iskoristila.

Srećom mi smo članice NATO, ali smo nekoliko puta, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana stagnirali na putu ka EU – rekao je predsjednik Crne Gore.

Dodao je da je na Zapadnom Balkanu replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji.

Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama.

To vidimo u regionu gdje Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada Bosnom i Hercegovinom (BiH), Kosovom i Sjevernom Makedonijom. I rekao bih da nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera – istakao je Đukanović.

Kako navodi, rat protiv Ukrajine ujedinio je EU i zapadni front i poslije početka rata EU je jasno pokazala i svoju politiku prema zemljama Zapadnog Balkana i to ohrabruje.

Nažalost, posljednjih godina smo imali poprilično nizak nivo interesovanja EU da nastavi svoju najuspješniju politiku, a to je politika proširenja – ističe Đukanović.

On dodaje da Evropa nije mnogo uradila na politici proširenja, i da je to Rusija iskoristila da budi nacionalizme.

Ovo je region gdje ljudi nisu rođeni sa evropskim vrijednostima. Ovaj region je vodio ratove, duže nego što se razvijao. Činjenica je da vrlo često imamo nestabilnosti – upozorava predsjednik Crne Gore.Dodaje da je vrlo je lako da Zapadni Balkan uđe u greške i da je važno da se Evropa sada fokusira na Zapadni Balkan.

EU i NATO treba da kažu da je to zona njihove odgovornosti i tačka. Ako se to dogodi, nastaviće se reforme na Zapadnom Balkanu – rekao je predsjednik Crne Gore.O neriješenim pitanjima u regionu

Neka pitanja nisu riješena 28 godina poslije Dejtonskog sporazuma, Sjeverna Makedonija nema početak razgovora sa EU, proces pregovora Srbije i Kosova je neizvjesan, a za mene najbeznadežnije izgleda problem sa funkcionisanjem Bosne i Hercegovine, rekao bih – kaže Đukanović.

On kaže da je Amerika imala ključnu vanjskopolitičku ulogu u bivšoj Jugoslaviji do 1995. godine, te je promijenila fokus, a da nema kapaciteta u međunarodnoj zajednici koji bi mogao da rješava ova pitanja.

Suočavamo se sa time da Rusija koja tradicionalno koristi Balkan, sada iskorišćava Balkan da širi svoje interese. Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rješavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umeša. I umiješaju se i u Bosni i Hercegovini, čim dođe do napretka u funkcionisanju, odmah ohrabre RS, i pokušavaju da spriječe Bosnu i Hercegovinu da postane funkcionalna država. Balkan je i dalje bojno polje za Rusiju da svoje ciljeve ispuni – kaže Đukanović.On dodaje da je skeptičan “da će se ovi ambiciozno postavljeni kratki rokovi za potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova biti ispunjeni.

Srbija ne prihvata da je Kosovo nezavisno, pokušava na sve načine da vrati stvari na početak i da pokaže i dokaže da Kosovo treba da bude u Srbiji. To je politika revizionizma i to je kao Putinova politika da se obnovi Sovjetski Savez. Nažalost, Srbija je izgubila Kosovo – kaže Đukanović.On kaže i da mu se čini da zapadni pregovarači žele da odoborovolje Srbiju kako bi bila konstruktivna u razgovorima sa Kosovom, i da daju previše usluga Srbiji.

Kada je u pitanju drugi uticaj, kineski, Đukanović kaže da je on očigledan i prisutan, pogotovo u ekonomiji i najviše se pokazao u infrastrukturi.

Nema ga jednako u svim zemljama, ima ga u Crnoj Gori, ali se najviše fokusira na najveću zemlji u regionu – Srbiju – kaže predsjednik Crne Gore.

Dodaje je da je dugoročna strategija Kine, prisutnost u regionu, ali i želja Kine da bude bliža EU.

Kina poštuje našu slobodu i naše izbore, nikad se nisu miješali u našu politiku – istakao je Đukanović

Prihvati notifikacije