Život

Mehmedović: Nadležne institucije će morati utvrditi odgovornost za današnji incident

"Godinama Elektroprijenos nije ulagao u mrežu, novac je stajao na računima, politika je krojila svoje ucjene i trgovine zbog čega smo danas u poziciji da u trenu stane cijela država".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Kolaps elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini je, šta god da istraga o današnjem incidentu pokaže, posljedica i pokazatelj apsolutne nebrige o energetskoj sigunosti države, privrede i građana!

Dok su se ozbilje države već odavno pripremile strategiju za borbu protiv globalne energetske krize, bh. vlasti već godinama ne samo da zanemaruju nego i besprizorno uništavaju i zloupotrebljavaju energetske potencijale naše države“, smatra državni zastupnik i predsjednik stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović.

Nakon kolapsa elektroenergetskog sistema bez presedana, u regionu Balkana, on ističe da je sve to “jasan dokaz da ne postoji nikakva sigurnost snadbijevanja i opstanka ključnog energetskog sistema, iako smo država sa daleko najvećim energetskim potencijalima u regiji bilo da je riječ o termo, solarnim, hidro i vjetrolektranama”.

“Nadležne institucije će morati utvrditi odgovornost za današnji incident, koji će bez sumnje nanijeti štetu ne samo privrednim subjektima, nego i građanima i državi direktno. Ali, ovdje nije samo riječ o izolovanom incidentu, ovdje se radi o sistemskom, nesavjesnom i čini se svjesnom urušavanju energetske sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je posljednji alarm, jer možda sljedeću energetsku krizu nećemo dočekati. Godinama Elektroprijenos nije ulagao u mrežu, novac je stajao na računima, politika je krojila svoje ucjene i trgovine zbog čega smo danas u poziciji da u trenu stane cijela država. 

Bosna i Hercegovina treba stručne ljude na ključnim pozicijama, moramo otkloniti stranačke poslušnike i amatere sa pozicija koje odlučuju o našoj sudbini. Ovi koji sada sjede u odgovornim foteljama u Vladi FBiH, EP BiH, NOS-u, Elektroprijenosu su, današnji kolaps je to zorno pokazao, ne samo nesposobni nego vjeroatno i zlonamjerni!”, saopćio je Mehmedović.