Sarajevo

Međunarodni dan starijih osoba: Druženje i bogat sadržaj za penzionere u At Mejdanu (FOTO)

Povodom obilježavanja 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, u petak je u sarajevskom parku At Mejdan upriličen bogat kulturno-zabavni program, kojem su prisustvovale brojne starije osobe, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Udruženje “Generacija”, koje okuplja 1.500 osoba s područja Kantona Sarajevo, svake godine obilježava ovaj dan bogatim kulturno-zabavnim sadržajima s ciljem ukazivanja na značaj osoba treće životne dobi u društvu i podsticanja na zdrav i aktivan život.

Okupljeni u parku At Mejdan imali su danas priliku uživati u kulturno-zabavnom programu, uz pjesme Armina Muzaferije te hora “Osmijeh”. Neki su iskoristili vrijeme za fizičku aktivnost, igranje šaha, a za goste su također pripremljena osvježenja, topli napici, zdrava hrana i voće.

Sarajka Munira Šorlija već pet godina je članica Udruženja „Generacija“, u čijim aktivnostima učestvuje, a kazala je kako je jako zadovoljna sadržajima.

„Zadovoljna sam osobljem i aktivnostima, ovo mi zaista prija i krosti. Radimo vježbe, to veoma koristi nama starijima”, kazala je Šorlija, pozivajući ostale starije osobe da se učlane u udruženje.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na pitanje koja bi to bila poruka koju bi poslala na današnji dan, odnosno šta je to što društvo može raditi bolji i na koji način može biti više od pomoći starijim osobama, Šorlija odgovara kako se može dosta toga popraviti, naročito u zdravstvu.

“Ja kao pojedinac nisam zadovoljna zdravstvom. Morate dugo čekati na nalaze, termine. Na zdravstvu se može poraditi. Operisala sam nedavno koljeno u državnoj bolnici, nisam zadovoljna osobljem”, kazala je Šorlija.

Predsjednik Udruženja “Generacija“ i koordinator Centra za promociju i unapređenje zdravlja pri Općini Stari Grad Mahir Selmanović kazao je za Anadolu kako je današnji program pokazatelj na koji način svakodnevno brinu o svojim starijim sugrađanima.

“Inače, briga o starijim osobama bi trebala biti na najvišem nivou jer su to generacije koje su gradile i doprinijele razvoju države Bosne i Hercegovine. Oni su odgojili i dali najveće sinove i kćeri našoj drzavi. Ono najmanje što kao društvo možemo uraditi jeste da im budemo svakodnevno od pomoći i koristi i omogućimo da što aktivnije i bezbrižnije provode život“, poručio je Selmanović, navodeći kako starije osobe prije svega trebamo poštovati.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Prihvati notifikacije