Region

Medicinska sestra jutros uživo prenosila porođaj. Znate li šta se poslije desilo s njom?

Više od 200 građana Srbije jutros je pratilo skandalozni direktni prenos porođaja iz bolnice GAK Narodni front u Beogradu na društvenoj mreži TikTok. Objavila ga je medicinska sestra te ustanove, koja je, kako javljaju srbijanski mediji, već suspendirana po ubrzanom postupku, prenosi N1 Televizija. 

FOTO: ILUSTRACIJA / EPA
FOTO: ILUSTRACIJA / EPA

“Zgrožen sam ljudskom glupošću i bezobrazlukom. Jutros u 4:30, koristeći društvenu mrežu TikTok naišao sam na live prijenos naloga ‘instrumentarkajellenanf’. Porod je uživo gledalo više od 200 ljudi. Je li moguće da kao društvo više nemamo svijest o tome šta je ispravno, a što nije? Je li moguće da neko misli da nešto tako intimno kao porođaj treba streamati?

Instagram nalog kao i svi doktorti prisutni na porodu koji su znali da se prenosi uživo zaslužuju snositi kaznenu, a svakako i građansku odgovornost”, napisao je za N1 Srbiju građanin koji je dao na uvid portalu Nova.rs u skandalozni video. 

Snimanje i objavljivanje porođaja strogo je zabranjeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. 

Uprava Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” navodi da je zgrožena i najstrožije osuđuje postupak medicinske sestre. 

Portal Nova.rs piše kako je medicinska sestra danima najavljivala svojim pratiteljima na TikToku da će imati priliku gledati direktni prijenos porođaja, a mnogi su pratitelji bili zainteresirani. 

Među njima se našla i jedna osoba koja je logično pitala ima li ona dopuštenje za snimanje jer je ‘slikanje i snimanje u bolnici strogo zabranjeno‘. Nije dobila odgovor od medicinske sestre. 

Prihvati notifikacije