Svijet

Masovni protesti u Gruziji: Parlament poništio predsjednički veto, usvaja se zakon o “stranim agentima”

Gruzijski parlament izglasao je poništavanje predsjedničkog veta na zakon o "stranim agentima" uprkos masivnih protesta u zemlji i kritika iz međunarodne zajednice, javlja Guardian.

Gruzija-protesti
FOTO: EPA/ DAVID MDZINARISHVILI

Salome Zourabichvili, predsjednica Gruzije, rekla je ranije da je uložila veto na zakon jer je “ovaj zakon, u svojoj suštini i duhu, u osnovi ruski”, navodeći da je on u suprotnosti s ustavom zemlje i svim evropskim standardima, te predstavlja prepreku evropskom putu.

Pročitajte još

Veliki broj demonstranata se okupio ispred gruzijskog parlamenta, a ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije zatražilo je od od njih da dozvole članovima parlamenta da napuste zgradu nakon glasanja.

Ranije ove sedmice je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio: “Zakon o stranom uticaju nije u skladu sa vrijednostima EU. Ako se zakon usvoji, to će uticati na put Gruzije prema EU“.

Prema zakonu, nevladine organizacije i mediji koji dobijaju više od 20% svojih sredstava od donatora izvan zemlje bili bi obavezni da se registruju kao organizacije koje rade za “interese strane sile”.

Organizacije bi se također suočile sa zahtjevima za izvještavanje o aktivnostima i mogle bi biti prisiljene da dijele osjetljive informacije. Također su propisane velike kazne za nepoštivanje ovih mjera.

Grupe civilnog društva i mnogi stanovnici izrazili su ogorčenje zbog zakona.

Protivnici zakona kažu da je u Gruziji malo dostupnih sredstava izvan vlade i političkih grupa, te da strano finansiranje pomaže u održavanju nezavisnog sektora civilnog društva. Neki lideri nevladinih organizacija rekli su da će odbiti registraciju prema novom zakonu.

Međutim, kako navodi Guardian, sada u Gruziji postoji osjećaj da se kriza tiče mnogo više od nevladinih organizacija i medija, te da je u pitanju budućnost zemlje, uključujući njenu demokratiju i odnos sa zapadom.

Irakli Kadagishvili, predsjedavajući odbora gruzijskog parlamenta za proceduralna pitanja, izjavio je danas da zakonodavna aktivnost jedne suverene zemlje “nije podložna sankcijama ni po kakvim međunarodnim standardima“.