Svijet

Malek Salman nakon osam godina puštena iz izraelskog zatvora (VIDEO)

Palestinska nevladina organizacija saopćila je da su izraelske vlasti oslobodile 39 zatvorenika prema sporazumu o primirju kako bi se zaustavile borbe u Gazi, nakon što je predano 13 zarobljenika iz Izraela. Među njima je i Malak Salman.

FOTO: TWITTER / QUDS NEWS NETWORK
FOTO: TWITTER / QUDS NEWS NETWORK

Izraelske zatvorske vlasti potvrdile su da je pušteno 39 zatvorenika, opisujući ih kao “prvu grupu zatvorenika oslobođenu prema planu da se taoci vrate kući”.

Odjel za pitanja zatvorenika palestinskih vlasti objavio je popis 24 žene i 15 maloljetnika koji su oslobođeni.

Među njima je bila Malak Salman, koja je uhapšena prije osam godina na putu u školu, kada je imala 16 godina. Na teret joj je stavljen pokušaj napada nožem na policajca u Jerusalemu.Sada s 23 godine, vraćena je u svoj dom u Beit Safafi, u okupiranom istočnom Jeruzalemu, pod pratnjom izraelske policije.

“Policija je u našoj kući i zaustavlja ljude koji nam dolaze u posjet. Kćerka mi je slaba, od jučer nije ništa jela”, rekla je njezina majka Fatina.

zraelska policija izdala je naredbe o zabrani slavlja u Jerusalemu za oslobođene zatvorenike. Izraelske vlasti su ispaljivale suzavac kako bi rastjerale slavljenike.