BiH

Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa pisale Milanoviću: “Nacionalista i nedorastao političar Evrope”

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pisalo je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću zbog negiranja genocida u Srebrenici.

FOTO: FEHIM DEMIR / EPA
FOTO: FEHIM DEMIR / EPA

“Gospodine Milanoviću, bili ste u šoku, kada ste 2012. godine, došli u Srebrenicu na komemoraciju i dženazu žrtvama genocida, niste mogli sebi objasniti da se desio genocid na kraju 21. vijeka, niste mogli vjerovati da je to mogao ljudski um počiniti, ali ste vidjeli da jeste“, napisali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Žalosno je da nakon svega, ističu, danas, vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice.

“A ko nema poštovanje prema tuđoj majci, nema ni prema vlastitoj”, dodaju.

“Poruke koje sada šaljete u 21. vijeku, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalista i jedan nedorastao političar u današnjoj Evropi”, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Majke Srebrenice su, dodaju, obišle sva stratišta u Republici Hrvatskoj od Vukovara do Pakraca i suosjećaju sa žrtvama agresije na Republiku Hrvatsku.

Na kraju su mu poručile da više nije dobrodošao u Srebrenicu.

Podsjetimo, diplomatski skandal kojeg je izazvao Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske desio se na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u procesu Brdo-Brijuni.

Beogradski list “Danas” je prvi objavio da je Milanović ponovio svoju raniju izjavu da u Srebrenici nije bio genocid, a što je kasnije potvrđeno novinarki N1 iz više izvora.

Naime, Milanović je rekao “da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici”.

Prihvati notifikacije