Politika

Mahmutbegović: Džindić iznio niz netačnih tvrdnji na moj račun

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović reagirala je danas povodom "niza neosnovanih tvrdnji iznesenih na predizbornom skupu Savez za bolju budućnost (SBB)", održanom 12. septembra u Bugojnu.

FOTO: URED POTPREDSJEDNICE FBIH
FOTO: URED POTPREDSJEDNICE FBIH

Mahmutbegović u dopisu navodi da je na tom predizbornom skupu Saveza za bolju budućnost (SBB) ministar industrije i energetike u Vladi FBiH Nermin Džindić iznio niz netačnih tvrdnji i laži na njen račun koje imaju karakter klevete.

Navedenim izjavama Džindić je pokušao da svoj neuspjeh resornog ministra u oblasti namjenske proizvodnje, odnosno preduzeća “Binas”, fakturiše na moju adresu, odnosno adresu potpredsjednice FBiH. To naravno ne može proći, niti ću ja to dozvoliti – ustvrdila je.

Ona također podsjeća ministra Džindića da je on, kao resorni ministar, odgovorna osoba za izbor i imenovanja uprava i nadzornih odbora, a na bazi konkursne procedure koja je obavezna i propisana Zakonom o privrednim društvima FBiH, Zakonom o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima kao i Uredbom Vlade FBiH o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala.

Drugo, kako je istaknula, ministar je obavezan i da prati zakonitost i rezultate poslovanja preduzeća koja su 51 posto u vlasništvu FBiH te na osnovu rezultata poduzimati adekvatne mjere.

Mahmutbegović je postavila pitanje zašto je ministar dopustio da se osam godina „urušava“ preduzeće koje ima višedecenijsku tradiciju uspješne firme, pogotovo kad je u pitanju oblast namjenske proizvodnje koja je izuzetno profitabilna industrijska grana.

Treba napomenuti da je Binas preduzeće koje je 2018. i 2019. godine pozitivno poslovalo, ali je nažalost u 2020-oj godini došlo do negativnog poslovanja, naglog zastoja proizvodnje i izostanka isplate plata radnicima kao izravna posljedica neizmirenih dugovanja firme Pretis d.d. prema Binasu u iznosu višem od 5 miliona KM.

Resorni ministar je bio upoznat sa ovim činjenicama ne čineći ništa da se dugovanja prema Binasu izmire dopuštajući da u isto vrijeme Vlada svojim sredstvima pomaže druga preduzeća. U isto vrijeme “Binas” je urušavan tendenciozno, svjesno, radi, kako su mediji više puta pisali, nečijih privatnih interesa – podvukla je Mahmutbegović.

Ona također smatra da se ovdje postavlja i pitanje šta se desilo sa drugim preduzećima namjenske industrije “gdje nije “uticaja” imala potpredsjednica Mahmutbegović, kao što su: ”Zrak”, “BNT”, “RMZ”, “Vitezit”? Ko je krivac za loše stanje u tim preduzećima? Možda ministar Džindić ima kao krivca i u tom slučaju neku treću osobu”. Imajući u vidu da je ministar već godinama odgovoran i za imenovanja direktora te za kompletno stanje u preduzećima namjenske industrije, postavlja se pitanje zašto u ovom trenutku Džindić iznosi ove optužbe na račun potpredsjednice Mahmutbegović?!

Razlog možda leži u tome da se nastoji prikriti činjenica da “Binas” kao jedno od najjačih preduzeća namjenske industrije, nije uspio godinama proći ni na jednom tenderu, da su pojedinci pokušali za svoj interes i interes drugih firmi, umanjiti značaj “Binasa”, obezvrijediti ga, predstaviti ga kao neperspektivnu firmu, a onda, po najavama određenih pojedinaca, dio preduzeća premjestiti u Goražde, a dio u Vogošću, čemu se potpredsjednica Mahmutbegović oštro i odlučno usprotivila. Iako su mediji iznosili mnoge optužbe na račun ministra Džindića, kao i optužbe o privatnim interesima koje ima u namjenskoj industriji, potpredsjednica Mahmutbegović se nikada nije bavila time već je tražila da resorno ministarstvo usmjeri svoje kapacitete na jačanje Binasa koji je od neizmjernog ekonomskog, privrednog i sigurnosnog značaja za Bugojno i BiH – navela je ona.

Ona kaže da je jasno kako je predizborna kampanja vrijeme kad se nastoje dobiti poeni napadima na druge ali da svakome mora biti jasno i da postoji odgovornost za javno iznesenu riječ i optužbe.

Kako kao potpredsjednica FBiH nema nikakve veze sa imenovanjima niti funkcionisanjem ovih preduzeća, podvukla je ona, poziva ministra Džindića da se ogradi od izrečenih stavova te da ubuduće ne koristi njeno ime za svoju promociju. U protivnom, upozorila je, tvrdnje iznesene u javnosti imat će priliku dokazivati na sudu.

Mnogo je još podataka koje ne želim ovdje sad iznositi u vezi sa poslovanjem u namjenskoj industriji ali ukoliko bude potrebe, koristiti ću i te informacije i prezentirati ih javno, a što se spomenutom ministru baš i neće svidjeti. Na kraju, bilo bi dobro da je ministar Džindić, prilikom posjete Bugojnu, stao pred radnike i da se Binasom bavio u Binasu, a ne na predizbornom skupu – zaključila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

Prihvati notifikacije