Politika

Magazinović tvrdi: Schmidt nas je vratio godinama unazad

Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea bio je stari/novi zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kaže da ne može da ne bude zadovoljan činjenicom da je svaki drugi glasač SDP-a poklonio povjerenje i njemu.

– Ja sam jedan od onih koji nije imao klasičnu izbornu kampanju. Na ulicama Sarajeva niste mogli vidjeti veliki broj mojih plakata. Ono što sam radio u prethodne četiri godine me preporučilo ljudima da mi ukažu povjerenje – govori Magazinović.

O rezultatu SDP-a kaže da se, prije svega, moraju sačekati rezultati izbora.

– Značajan je broj biračkih mjesta i sredina gdje fali dosta glasova. Recimo, KS je jedna od tih regija.

U ovom trenutku mogu reći da možemo biti zadovoljni sjajnim uspjehom predsjedničkog kandidata Denisa Bećirovića.

SDP je tu dao veoma značajan doprinos. S druge strane, u Sarajevu je SDP napravio iskorak koji je značajan u broju mandata.

Ima sredina gdje je ili ponovljen rezultat ili je mandat manje, ali u konačnici smatram da će rezultat biti tu negdje kao na prethodnim izborima, iako je nešto manje glasača izašlo.

Lično smatram da je ono što SDP predstavlja za BiH, politička partija koja treba da ima značajno veći broj glasova – ističe Magazinović.

Navodi da trenutno tri-četiri stranke čekaju da vide da li će uopšte biti parlamentarne.

– U toj mjeri je važno sačekati da se završi ovaj proces koji je nedopustivo spor. Odmah ćemo morati ponovo predložiti zakon o elektronskom glasanju.

Volio bih da to bude dio nekog koalicionog sporazuma, ko god bude tu koaliciju radio – jasan je Magazinović.

Podsjeća da je prije dvije godine dao ostavku na mjesto predsjednika Glavnog odbora stranke, te da od tada nije dio njenog užeg rukovodstva.

– Kao šef Kluba poslanika SDP-a u državnom Parlamentu, vjerovatno u određenoj fazi razgovora ću imati neku ulogu – poručuje.

Svi trebaju da sarađuju

Ocjenjuje kako je ovo trenutak kada možemo vidjeti da li je Bakir Izetbegović dosljedan ili nije.

– Ako je tačno ono što su o nama govorili i on i njegovi saradnici u kampanji, ono što ovih dana govore također, onda SDP ni na koji način nije prihvatljiv za SDA.

S druge strane, smatram da se prerano krenulo u matematiku, s obzirom da nisu prebrojani glasovi. Treća stvar, insistirat ću na nekoliko važnih tema oko kojih se treba okupljati – rekao je Magazinović.

Kaže da bi DF-u bilo dobro da napravi korak unazad i odmakne se od SDA. Smatra da im je u proteklom periodu to bio veći teret nego korist.

O nametnutim izmjenama Izbornog zakona kaže da je to, prije svega, štetna odluka.

– Ta odluka je nezapamćena. Drugo, gospodin Schmidt je to uradio u tijesnoj saradnji s Vladom Republike Hrvatske.

Pitanje na koje čekamo odgovor je šta je gospodin Schmidt i od koga dobio da jednu takvu odluku donese.

U komunikaciji s predstavnicima međunarodne zajednice vidim ogromno nezadovoljstvo i čuđenje ponašanjem gospodina Schmidta i tom odlukom. On je BiH ovom odlukom gurnuo daleko od uređenja kakvom stremimo i kakva je EU.

Vratio nas je godinama unazad. Bez obzira da li će neko biti vlast ili opozicija, postoje pitanja koja nadilaze stranačke interese i tu treba svi da sarađuju – potcrtava Magazinović.

Čeka se SNSD

Magazinović ističe da se često dešavaju ubistva koja imaju sve karakteristike femicida i da ne vidi razlog zašto se Vijeće ministara do sada nije željelo baviti ovim pitanjem.

– To je jedna od tema koja ne poznaje entitetske granice, razlike među strankama. To je jedan univerzalni problem i želim da vjerujem da će biti podrške i želje da se radi na unapređenju našeg Krivičnog zakona – uvjeren je.

Kada je riječ o ukidanju akciza, kaže da se čeka SNSD.

– Sve je završeno, usaglašen zakon, ako zakažu sjednicu imat ćemo gorivo jefitnije do pola marke, ako ne zakažu nećemo – govori.

Smatra da je BiH često imala uslove koje nije ispunjavala, a onda je bivala “nagrađivana” i dobijala nešto.

– Sada dobijamo kandidatski status iako nismo ispunili uslove. Mislim da nećemo ovako dogurati do EU.

Mislim da su građani zaslužili da se taj proces ubrza, ali na jedan drugačiji način treba konzumirati političke mandate – zaključio je Magazinović, piše Federalna.ba.

Prihvati notifikacije