BiH

Magazinović: Evropski put je alat za stabilnost regije

Predsjedavajući Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine BiH Saša Magazinović bio je jedan od govornika na panelu "Momentum za demokratiju na zapadnom Balkanu", koji je održan u sjedištu Socijalističke partije Italije u Rimu u organizaciji Demokratske partije Italije, Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost i Gender mreže Jugoistočne Evrope.

FOTO: SDP
FOTO: SDP

Ovaj događaj, kome su prisustvovali predstavnici nacionalnih parlamenata i vlada, Parlamenta EU, Vijeća Evrope, političkih stranaka i nevladinih organizacija održan je kao dio programa održavanja Kongresa Partije Evropskih Socijalista (PES) za izbor kandidata uoči evropskih izbora.

U svom govoru Magazinović je istaknuo da se, nažalost, ponovo govori o nestabilnosti Balkana, ovaj put u novim geopolitičkim okolnostima. Istaknuvši veliki ruski uticaj u regiji, naglasio je svoju skeptičnost da povjeruje u evropsko opredjeljenje i stvarnu želju za kretanjem prema EU onih lidera u regiji koji istovremeno sa “proevropskim” opredjeljenjem podržavaju, opravdavaju ili ignorišu rusku agresiju na Ukrajinu.

Pročitajte još

Magazinović je rekao da u Briselu postoje dva načina razmišljanja i djelovanja – tehnokratski koji se uopšte ne bavi geopolitičkim okolnostima koje prate proces proširenja EU i politički, koji uzima u obzir i ove okolnosti i razumije da nastavak proširenja EU predstavlja veliku pomoć za stabilnost zapadnog Balkana, ali i čitave Evrope.

Iskazao je svoju želju da u narednom periodu bude dominantan geopolitički pogled na zapadni Balkan i da to bude i potvrđeno odlukama o proširenju koje trebaju biti donesene u narednim danima.

Magazinović smatra da je nastavak evropskog puta alat koji će pomoći da čitava regija uđe u mirniji period sa mnogo manje nestabilnosti.

Zahvalio je sestrinskim strankama iz Italije na činjenici da su prepoznali važnost trenutka na zapadnom Balkanu i upravo tu temu uvrstili u program održavanja Kongresa, ali i čelnicima PES-a koji su u pripremi kongresa i Manisfesta za evropske izbore jasno i precizno istaknuli svoju političku podršku ubrzanom proširenju Evropske unije na zapadni Balkan.

Pored Magazinovića, na panelu su govorili potpredsjednica PES-a i bivša zamjenica premijera Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, potpredsjednik Parlamenta Srbije Borko Stefanović i zastupnica iz Mađarske Zita Gurmai.

U delegaciji SDP BiH na Kongresu PES-a je i potpredsjednik Ivan Boban. U narednim danima, pored učešća u rednom dijelu Kongresa, delegacija SDP BiH će imati niz susreta sa predstavnicima sestrinskih partija, ali i zastupnicima iz Evropskog Parlamenta, te predstavnicima nacionalnih parlamenata i vlada, saopćeno je iz SDP-a.