Svijet

Macron s ministrima vanjskih poslova pet arapskih zemalja, situacija u Gazi glavna tema

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaće se u Parizu s ministrima vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Arhiva

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaće se u Parizu s ministrima vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, najavilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak, prenosi Anadolu.

“Ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry otputovao je u petak u glavni grad Francuske, Pariz, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da učestvuje na ministarskom sastanku koji uključuje ministre vanjskih poslova Katara, Jordana, Saudijske Arabije i UAE-a”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, posjeta dolazi “u okviru želja francuske strane da komunicira i koordinira sa arapskim ministrima kako bi se zalagali za prekid vatre u Pojasu Gaze”.

“Posjeta će također svjedočiti razgovorima o međunarodnim i regionalnim naporima koji imaju za cilj pronalaženje ozbiljnog političkog horizonta za okončanje krize i podršku implementaciji rješenja o dvije države”, dodaje se.