Svijet

Macron pozvao suparničke stranke da formiraju demokratsku koaliciju protiv krajnje desnice

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u srijedu suparničke stranke da mu se pridruže u stvaranju demokratskog saveza protiv krajnje desničarskog Nacionalnog skupa (RN) Marine Le Pen na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima.

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Arhiva

U nečemu što je predstavljalo predizborni govor samo nekoliko dana nakon njegovog poziva na izbore, Macron je priznao da je napravio greške, rekavši da su Francuzi izrazili svoje ogorčenje. Izbori bi pružili jasniju situaciju rekao je Macron.

Pozvao je “brojne sunarodnike i političke čelnike koji se ne prepoznaju u ekstremističkoj groznici” da “izgrade novi projekat, koaliciju koja će vladati i djelovati u službi Francuza i za Republiku”.

Obećao je da će uzeti ‘čvršću ruku’ po pitanju imigracije, sigurnosti i pravde, tvrdeći da bi krajnja ljevica sklona antisemitizmu bila previše “labava”, dok bi ekstremna desnica uništila francusku ustavnu vladavinu zakona.

U istraživanju čelnika konzervativne Republikanske stranke, Macron je osudio političku trgovinu u posljednjih nekoliko dana, rekavši da su “maske pale” u nekim strankama koje žele stvoriti “neprirodne saveze”.

Apel čelnika Republikanske stranke Erica Ciottija za savez između kandidata njegove stranke i RN-a na prijevremenim parlamentarnim izborima izazvao je ‘potres’ unutar konzervativne stranke.