Svijet

Lula smijenio zamjenika direktora brazilske obavještajne službe

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva smijenio je zamjenika direktora brazilske obavještajne službe usred istrage o navodnoj ilegalnoj špijunaži koja je također uključivala jednog od sinova njegovog prethodnika Jaira Bolsonara, navodi se u službenom biltenu, prenosi AFP.

FOTO: EPA/ETTORE CHIEREGUINI
FOTO: EPA/ETTORE CHIEREGUINI
arhiva

Obavještajni službenik broj dva Alessandro Moretti meta je u istrazi federalne policije koja istražuje tajnu vladinu mrežu koja je navodno koristila izraelski špijunski softver FirstMile da nezakonito prisluškuje stotine političara i javnih ličnosti tokom predsjedavanja (2019-2022.).

Istražitelji kažu da je grupa unutar brazilske obavještajne agencije (Abin) špijunirala navodne protivnike Bolsonara, uključujući sudije Vrhovnog suda i bivšeg predsjednika donjeg doma.

Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes, koji je odobrio racije u ponedjeljak – i sam je bio navodna meta špijunaže – rekao je da je policija identificirala sina Jaira Bolsonara Carlosa kao dio “političkog jezgra” za koje se sumnja da je naredilo ilegalno špijuniranje.

Jair Bolsonaro, krajnje desni bivši vojni kapetan koji je izgubio izbore od Lule 2022. godine, osudio je istragu kao “progon” dan ranije kada su federalni službenici upali u kuću i urede Carlosa, koji je gradski vijećnik Rio de Janeira i drugi od četiri sina bivšeg predsjednika.

Lula je Bolsonarovu tvrdnju nazvao “gomilom gluposti”. Brazilska vlada ne izdaje naređenja federalnoj policiji, a još manje sudovima – rekao je veteran ljevičar u intervjuu za CBN radio.

Carlos Bolsonaro se u utorak u Riju pojavio na ispitivanju u saveznoj policiji, ali nije dao izjavu za medije. Advokat Bolsonarosovih rekao je da je ispitivanje bilo u vezi s nepovezanim slučajem.