Svijet

Litvanija pokreće pregovore o kupovini njemačkih tenkova Leopard 2

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, NATO se obavezao da će ojačati svoje prisustvo na istočnoj granici alijanse.

tenkovi leopard 2
FOTO: BUNDESWEHR

Vijeće za odbranu Litvanije odlučilo je da pokrene pregovore o kupovini tenkova Leopard 2 od Njemačke, saopćio je u utorak novinarima ministar odbrane Arvydas Anusauskas, dok članica NATO-a želi stvoriti tenkovski bataljon.

Pročitajte još

Leopard 2 tenkove roizvodi KraussMaffei Wegmann, dio njemačko-francuske tehnološke grupe KNDS.

– Naša namjera je stvaranje tenkovskog bataljona, ali mnogo će zavisiti od uslova, kao što je onaj o cijeni, tako da još ne možemo objaviti detalje – kazao je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, NATO se obavezao da će ojačati svoje prisustvo na istočnoj granici alijanse.

Litvanija, susjed Rusije, i bliski saveznik Moskve Bjelorusija, trenutno ne koriste tenkove. Planirano je da nova tenkovska jedinica bude spremna za borbu do 2030. godine.

Njemačka se obavezala da će do 2027. godine trajno rasporediti u Litvaniji borbeno spremnu brigadu od oko 4.800 vojnika, što će biti prvi stalni vanjski raspored njemačkih vojnika od Drugog svjetskog rata.

Litvanija je nedavno preuzela konačnu isporuku 91 oklopnog borbenog vozila Boxer njemačke proizvodnje u vrijednosti od 670 miliona eura, koje je naručila u 2016. godini, prenosi Reuters.