Svijet

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana sastaju se prvi put od decembra 2019.

Čelnici Južne Koreje, Kine i Japana trebali bi se sastati u Seulu u ponedjeljak na prvom trilateralnom dijalogu od 2019. godine, usred eskalacije sigurnosne situacije u regionu, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/AHN YOUNG-JOON / POOL
FOTO: EPA-EFE/AHN YOUNG-JOON / POOL
arhiva

Očekuje se da će se japanski premijer Kishida Fumio, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i kineski premijer Li Qiang dogovoriti o saradnji u rješavanju zajedničkih izazova poput epidemija i starenja stanovništva.

Trojica čelnika održat će uzastopne bilateralne razgovore u nedjelju prije trilateralne sjednice, izvijestila je novinska agencija Yonhap News iz Seula.

To je prvi trilateralni samit između azijskih zemalja od decembra 2019, nakon pauze zbog pandemije COVID-19 i zategnutih odnosa Seula i Tokija zbog historijskih sporova.

Trojica čelnika razgovarat će o šest područja: privredi i trgovini, održivom razvoju, zdravstvenim pitanjima, nauci i tehnologiji, upravljanju katastrofama i sigurnosti te razmjeni među ljudima.

Oni će usvojiti zajedničku izjavu na kraju samita.

Očekuje se da će Yoon razgovarati o načinima strateške komunikacije, proširenja privredne saradnje i trgovine te razmijeniti mišljenja o sigurnosnim pitanjima tokom bilateralnog sastanka s Lijem, koji dolazi u posjetu prvi put otkako je preuzeo dužnost u martu 2023.

Yoon i Kishida vjerojatno će razgovarati o tome kako produbiti praktičnu saradnju u raznim područjima i ojačati trilateralnu suradnju sa SAD-om kako bi odvratili prijetnje Sjeverne Koreje.

Iako njihove razlike oko Sjeverne Koreje i regionalnih sigurnosnih pitanja vjerovatno neće biti riješene na sastanku, dužnosnici u Seulu kažu da je to važan korak prema oživljavanju trilateralnog dijaloga kako bi se izbjegao sukob i povećala saradnja u privredi, tehnologiji i zdravstvenom sektoru.

Glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim Tae-hyo rekao je da će nadolazeći samit poslužiti kao “prekretnica” za obnovu i normalizaciju trilateralnog samita i pružiti priliku za oporavak “budućnosti usmjerene i praktične saradnje” između tri zemlje.