Život

Legenda, da nema veće: Ermin iz Gornjeg Vakufa 17 godina troši penziju na brigu o medvjedima

Ermin Ljutić, koji živi u Gornjem Vakufu, više od 17 godina troši penziju na brigu o medvjedima. Kako je naveo, na njih je do sada potrošio minimalno 150 hiljada KM.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Naime, Emin je Laku usvojio, a Gvidu kupio nakon što su krivolovci ubili njegovu majku. Laka je spavao u Eminovom krevetu čak osam mjeseci dok je bio bolestan.

Naravno, postavlja se pitanje kako je ovaj penzioner uopće u stanju brinuti o ovim životinjama.

“Patim se. Komšija mi donosi jabuke i krastavice. On ima plastenike. Štagod ostane od hrane, on donese meni. Ja kupujem kukuruze – 45 kila kukuruza košta 42 KM”, rekao je Ljutić u razgovoru s novinarom Srećkom Stipovićem.

Podrazumijeva se da su mnogi s razlogom zabrinuti za medvjede jer oni ne mogu živjeti na ovakav način. U snimku je spomenuto i da je Ljutić jedan od rijetkih Bosanaca koji je dobio sudsku parnicu protiv države.

Naime, inspektori su naveli da Ljutić ne može držati medvjede i da se oni moraju eutanizirati. Međutim, sud je presudio u njegovu korist zato što država, odnosno Srednjobosanski kanton nema azil za medvjede.

“Oni izmišljaju da njima trebaju veliki uslovi, a niko ne govori o tome šta se radi u našim šumama i koliko medvjeda strada svaki dan. Svakih pola sata se čuje puška”, ispričao je Ljutić.

Prihvati notifikacije