BiH

Lazović OŠTRO o okupljanju Bošnjaka u Sarajevu: Smiju li Nikšić i Forto opomenuti Konakovića?

"Osjećaju li potrebu Nermin Nikšić i Edin Forto, ako već nisu pozvani, došapnuti svom koalicionom partneru Dini Konakoviću da nije politički pametno, u ovim prelomnim vremenima za našu državu, organizirati etničko okupljanje Bošnjaka u Sarajevu."

FOTO: MIRO LAZOVIĆ/FACEBOOK
FOTO: MIRO LAZOVIĆ/FACEBOOK

Stav je ovo Mire Lazovića, predsjednika Skupštine R BiH i člana ratnog Predsjedništva naše zemlje.

“Osjećaju li potrebu Nikšić i Forto skrenuti pažnju Konakoviću”, nastavio je Lazović, “da je okupljanje Bošnjačkog sabora, alibi za Vučićevo Dodikovo svesrpsko majsko okupljanje i tjeranje vode na mlin ‘SRPSKOG SVETA’.

Smiju li, Nikšić i Forto, opomenuti Konakovića da Bošnjačkim saborom TROJCI ovjerava pečat bošnjačke reprezentacije, a multietničke partije SDP i NS svodi na poželjne ikebane dominantnih etničkih podjela.

Osjećaju li potrebu, Nikšić i Forto, upozoriti Konakovića da je nakon otvaranja pregovora BiH sa EU, našem društvu potrebna afirmacija građanske svijesti, a ne daljnje učvršćivanje etničkih podjela”, poručio je on.

Mogu li, upitao je Lazović, “Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića na riječi američkog diplomate Jamesa O’Briena izgovorene studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu da je isteklo vrijeme etničkih politika”, pa zaključio:

“I na kraju, osjećaju li potrebu Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića da je umjesto improvizovane organizacije Bošnjačkog sabora, našoj državi potrebna ozbiljna organizacija Bosansko-Hercegovačkog sabora.”

Podsjetimo, predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, okupili su se u petak, 12. aprila u Sarajevu.