Svijet

Lavrov u UN-u napao Zapad, posebno prozvao SAD: "Opseg rusofobije je groteskan, želite nas uništiti"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritikovao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele "uništiti" njegovu zemlju.

FOTO: EPA/PETER FOLEY
FOTO: EPA/PETER FOLEY

“Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan”, rekao je Lavrov u vatrenom govoru u Općoj skupštini UN-a.

“Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju”, dodaje.

Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni lideri osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Opće skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom.

Sjedinjene Države, rekao je, proširuju Monroeovu doktrinu – svoju deklaraciju iz 19. vijeka o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja – i “pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište”.

“Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obaveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi”, rekao je.

Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju “na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina”.

“Zapad se sada ljuti” na referendume, rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni lideri obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate “lažnih” referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.

Prihvati notifikacije