BiH

Laudato si' u BiH udružio vjerske i civilne predstavnike u borbi za zaštitu planete i amanet budućim generacijama

Još davne 2015. godine papa Franjo objavio je encikliku Laudato si' o brizi za zajednički dom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji realizuje CRS, i uz domaćinstvo Franjevačkog provincijalata Bosne srebrene, Centar za mirovno obrazovanje održao je sinoć u dvorani sv. Franje u Sarajevu okrugli sto pod nazivom “(O)živimo zajedno ekološku encikliku pape Franje Laudato si’ u Bosni i Hercegovini!”.

Pročitajte još

“Na godišnjicu dolaska pape Franje u BiH u istoj dvorani u kojoj je on održao veliki međureligijski susret, kojem su nazočili predstavnici svih bh. religija, okupili smo vjerske lidere da zajedno s predstavnicima civilnih ekoloških udruga pokušamo odgovoriti na pitanje koje je papa Franjo u svom dokumentu enciklika još 2015. godine napisao, objavio te koja je, za razliku od svih enciklika koje papa šalje, ova, Laudato si’, briga na naš zajednički dom, upućena svakom čovjeku ne samo katolicima”, govori za Bosnainfo Zdravko Kujundžija, predsjednik Centra za mirovno obrazovanje.

Budućnost planete

Objašnjava je to iz razloga što pitanje budućnosti naše planete, čistoće naše prirode, našeg okruženja, nije podijeljeno po religijama, nacijama, državama, granicama, nego nam je zajedničko “i upravo mi na tu godišnjicu susreta pape Franje ponovo okupljamo vjerske lidere i pozivamo ih da oni sa svoje strane svoje vjernike, zajednice više senzibiliraju na potrebu suradnje sa civilnim ekološkim udrugama, koje, moramo biti iskreni, posljednjih nekoliko godina jako dobro rade u BiH”.

Prvi se skupu obratio moderator Alen Kristić i najavivši događaj, pozvao da čujemo vapaj zemlje i vapaj siromašnih.Provincijal Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Zdravko Dadić izrazio je nadu da će ovaj susret potaknuti svijest da imamo odgovornost jedni za druge i svijet u kojem živimo.Direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić poručio da “trebamo brinuti o sebi, o drugima i o planetu Zemlji, pogotovo što smo obdareni razumom”.Apostolska nuncijatura u BiH sa apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom na čelu takođe je pozdravila događaj, a nadbiskup istakao da planetu nismo dobili na poklon od roditelja, “nego smo je posudili od naše djece”.

Prirodni sklad

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić govorio je o “želji i nastojanju suvremenoga čovjeka da se zaštiti njegov okoliš od različitih ugroza koje vrlo ozbiljno prijete prirodnomu skladu i zdravim odnosima klimatskih uvjeta, prirodnih snaga i fenomena te održanju životinjskoga i biljnoga svijeta, a sve na štetu života općenito i ljudske vrste”.

Skupu su se obratili i prof. dr. sc. fra Marinko Pejić, aktivistica i direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT Lejla Kusturica, prof. dr. sc. Izet Pehlić, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči prof. dr. sc. Vladislav Topalović, članica udruženja Eko akcija te glavna i odgovorna urednica portala Riječ i djelo dr. sc. Svjetlana Nedimović.

Okrugli sto je zaključio Zdravko Kujundžija.

“Čovječanstvo je još sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma”, poručeno je sa skupa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije