Kultura

'Kultura na ulice 2023': Koncert hora Opere NPS večeras na Bijeloj tabiji

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kojim će dirigovati maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića, bit će održan večeras u prelijepom ambijentu Bijele tabije u Sarajevu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA
ilustracija

Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

– Narodno pozorište Sarajevo i ove godine nastavlja u proljetnim i ljetnim mjesecima sa multimedijalnim programom “Kultura na ulice”. Ovom programskom platformom želimo na drugačiji način građanima ponuditi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne art skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije – kazao je direktor NPS Dino Mustafić.

Za sve građanke i građane ulaz na koncert hora Opere NPS je potpuno besplatan.

Program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!” održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, u narednom periodu do mjeseca oktobra.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj mu je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, saopćeno je iz NPS.

U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.