Sarajevo

Kružni tok na Kobiljoj glavi koštat će više od miliona maraka

Kružni tok na Kobiljoj glavi će se graditi!

Migdad Hasanović i Bojan Bošnjak
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Migdad Hasanović, načelnik Općine Vogošća, potpisali su sporazum vezan za podršku izgradnjikružnog toka na mjestu sadađnje raskrsnice u naselju Kobilja Glava.

Pročitajte još

Ovim Sporazumom obezbijeđeno je 360.000 KM za izmještanje cjevovoda na lokaciji planiranoj za buduću raskrsnicu sa kružnim tokom, a koji implementira Javno preduzeće „Ceste Federacije BH“. Ukupna investicija trebala bi iznositi više od milion konvertibilnih maraka.

Izgradnjom raskrsnice sa kružnim tokom na lokalitetu Kobilje Glave trebale bi se značajno smanjiti saobraćajne gužve na magistralnoj cesti M-18 na potezu od Vogošće do Sarajeva.

Potpisivanjem ovog sporazuma, kao i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa stvoreni su preduslovi da se, po javnom pozivu, izabere izvođač radova na ovom projektu.

-Ovo ministarstvo će svoj doprinos u realizaciji ovog važnog projekta dati kroz izmiještanje vodovodnih cijevi koje se nalaze na ovom dijelu ceste, kaže Bojan Bošnjak. Napravljen je elaborat, dobivena suglasnost preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i zajedno s općinom Vogošća krećemo u izgradnju. Radi se o vrlo frekventnoj putnoj dionici u sarajevskom kantonu kojom, prema projekcijama, svaki dan prometuje oko 20 000 vozila.

-Drago nam je da smo uspjeli riješiti problem izmještanja vodovodne infrastrukture na ovom lokalitetu i zahvaljujemo se resornom ministarstvu što se uključilo i usmjerilo sredstva za ovu namjenu, kaže Migdad Hasanović. Svjesni smo kolike su gužve na ovoj dionici i nadamo se brzom početku, kao i okončanju gradnje ovog kružnog toka. Ovo će nesumnjivo ubrzati saobraćaj, te povećati sigurnost i komunikaciju na ovoj dionici.