Magazin

Krstarenje plavim vodama Turske: Kristalno čisti zaljevi i uvale, toplo more…

Ljeto je u punom jeku i najljepše je doba godine za plavo putovanje – specifično iskustvo jedrenje egejskim i mediteranskim vodama Turske. Krstarenje obuhvata posjetu najskrovitijim uvalama i mjestima za kupanje i sunčanje, posjete otocima i gradovima, plovidbu lukama, razgledavanje, kupovinu i večeru na pučini.

FOTO: SEDEF MEDIA
FOTO: SEDEF MEDIA

Turska doslovno nudi sve: sofisticirane gradove, plaže i planine, blagu klimu duž egejske i mediteranske obale, susretljivu kulturu i odličnu hranu. Ako krećete na plavo putovanje obalama Turske, uživat ćete u ambijentu kristalno čistnih zaljeva i uvala, toplog mora i pogledu na stare tvrđave…

Polazna stanica, Bodrum – Bodrum je jedna od najpoznatijih stanica za plavo putovanje u Turskoj. Gümüşlük, Bitez, Yalıkavak, Aspat, Cennet i Iassos su neke od najpopularnijih uvala za plava putovanja u Bodrumu koji je originalna inspiracija za koncept plavog putovanja. Nakon istraživanja zaljeva brodom, naobalama se može posjetiti bodrumski dvorac iz 15. stoljeća ili Muzej podvodne arheologije. Bodrum je također značajan gastronomski centar egejske, turske i internacionalne kuhinje. Bodrum nudi najljepše rute u beskrajnom plavetnilu za vrhunski doživljaj kupanja, ronjenja, sunčanja i odmora uopće.

Poluotok Datça – Naredna luka za pristajanje brodova na plavoj ruti putovanje od Egeja do Mediterana su Gökova, Datça i Marmaris. Zaliv Gökova, koji se proteže između poluostrva Bodrum i Datça, popularno je odredište za „plave putnike“. Živopisne uvale i ostrva duž ove rute uključuju ostrvo Orak, ostrvo Sedir, zaljev Küfre, zaljev Löngöz, Değirmen Bükü, ostrva Yedi, zaljev Lacivert i ostrvo Tavšan. Dužobale, poluostrva Datça, Kurubük, Palamutbükü, Hayıtbükü, Kızılbük, Ballıca Bükü,

Boynuzcuk i Armonika dočekuju posjetitelje brojnim uvalama različitih veličina. Uvale u bujnoj vegetaciji krase i drevni grad Knidos koji nudi izvanredan doživljaj. Krstareći ka Marmarisu prolazi se pored Adaköya, ostrva Keçi, ostrva Güvercin i Cennet, zaljeva Serče, Bozukale i Bozburun. Na kopnu se može posjetiti dvorac Marmaris te drevni gradovi Fiskos i Amor.

Göcek, srce plavog putovanja – Na ruti plavog putovanja je i Göcek, raj za jedrenje. Ova regija nudi i posjetu zaljevu Osman Ağa, zaljevu Boynuz Bükü, Sarsala, zaljevu Bedri Rahmi i ostrvu Domuz koji se smatra ključnom tačkom za većinu plavih putovanja turskom obalom. Ovdje se nalaze i potopljene ruševine poznatije kao Kleopatrino kupalište (Kleopatra Hamamı) koje su mjesto za ronjenje iraj za ljubitelje podvodnih prizora. U blizini je i marina svjetske klase, Fethiye. U Ölüdenizu, turskom paraglajding raju, možete posjetiti slikovite uvale kao što su zaljev Kumburnu, ostrvo Gemiler, zaljev Kabak, zaljev Kıdrak, ostrvo Şövalye (vitez), Samanlık, Kalemya, Akvaryum (akvarij) i, naravno, dolina leptira, koja je dom za više od 80 vrsta leptira.

Kaş, ruta iz snova – Još jedna ruta za nezaboravno iskustvo plavog putovanja u Antaliji, glavnom gradu turske rivijere je Kaş, autentični mediteranski dragulj. Jedno od najpopularnijih turističkih odmarališta u Turskoj, Kaš je i dom čuvene plaže Kaputaš, koja je uvrštena među najljepše plaže svijeta. Plavoputovanje do Kalkana i Kekove je jedinstveno iskustvo koje nudi obilazak zaljeva Limanağzı, ostrva Güvercin i Dodekanez, Ufak Dere te zaljeva İnönü, Aperlai, Yağlıca, Tersane, Üçağız, Kaleköy i Karalos. Na ovoj sjajnoj pomorskoj ruti je i Piratska (Korsan) pećina u zaljevu Gökkaya, do koje se može doći samo brodom!