BiH

Krišto razgovarala s novoimenovanim komandantom EUFOR-a

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Lászlóm Sticzom o saradnji institucija BiH i EUFOR-a.

FOTO: VMBIH
FOTO: VMBIH

Krišto je upoznala generalmajora Sticza s prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Istakla je da je Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak na evropskom putu, te da očekuje pozitivne reakcije iz Bruxellesa i tačan datum otvaranja pregovora s Evropskom unijom.

Pročitajte još

Naglasila je kako zbog ustavne strukture i u skladu s nadležnostima svih nivoa vlasti taj proces zahtijeva kompromis i puni politički konsenzus sva tri konstitutivna naroda.

Krišto je kazala da rad Vijeća ministara BiH, u skladu s nadležnostima, ostaje fokusiran na ispunjenje preostalih uslova iz Mišljenja Evropske komisije i postizanje dogovora o svim ključnim pitanjima tog procesa.

Tokom susreta iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom domaćih vlasti na svim nivoima i EUFOR-a te je naglašena važnost saradnje s lokalnim stanovništvom.

Krišto je zahvalila EUFOR-u na kontinuiranoj podršci koju pružaju vlastima u BiH u izgradnji mira i stabilnosti, podršci Oružanim snagama BiH, kao i nedvojbenoj podršci evropskoj perspektivi BiH. Dodala je da institucije BiH i EUFOR-a imaju isti cilj, a to je stabilna, održiva, mirna i multietnička Bosna i Hercegovina, država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, koja sarađuje sa susjedima na načelima međusobnog dijaloga i uvažavanja.

Krišto je generalmajoru Sticzu poželjela uspješno vođenje snaga EUFOR-a tokom boravka u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.