Politika

Krišto: Moj glavni cilj je da novo Vijeće ministara BiH bude pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja euroatlantskog puta

Pred današnju sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj se očekuje službena odluka o njenom imenovanju za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za Fenu izjavila kako je potrebno što prije formirati vlast na svim razinama.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zahvalila bi se na povjerenju i odobrenju svih nadležnih institucija u procesu provjere te naglasila potrebu brzog formiranja svih razina vlasti. Duboko vjerujem kako uz uvažavanje i poštivanje različitosti i prava svakog od konstitutivnih naroda možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu, istaknula je Krišto govoreći o prvim koracima na novoj dužnosti koju bi trebala preuzeti.

Po njenim riječima, novo Vijeće ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Govoreći o HDZ-u i HNS-u BiH, kao i potpori koju je dobila na proteklim izborima, Krišto je naglasila kako su upravo Hrvati predvodnici i istinski zagovornici integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO, sukladno svim programima i dokumentima koji su doneseni i istaknuti u prethodnom razdoblju.

– Kroz čvrsto definirane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i suradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju poduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH, kazala je Krišto te podsjetila na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da „naša domovina što prije postane dijelom EU i NATO saveza“.

Krišto je podsjetila i na dobru saradnju s predstavnicima stranaka koji će činiti vladajuću većinu.

– Za razliku od onih političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, novo Vijeće ministara pred sobom će imati brojne zadaće koje su i sadržane u dokumentu “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine”, ističe Krišto u izjavi za Fenu, uz napomenu kako joj je glavni cilj skupa s partnerima realizirati sve zadaće koje se stavljaju pred Vijeće ministara, a o kojima ovisi i brzina kojom će BiH od pozicije kandidata doći u poziciju zemlje koja otvara proces pregovora za članstvo u EU.

Prihvati notifikacije