Magazin

Kreator popularne serije otkrio zašto su Simpsonovi žute boje

Animirana serija koju je kreirao Met Grening na satiričan način prikazuje živote prosječne američke porodice.

FOTO: DISNEY
FOTO: DISNEY

Prva epizoda jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih američkih sitkoma svih vremena, kultne animirane serije The Simpsons, prikazana je 17. decembra 1989. godine.

Od tada doživljaji Homera i njegove porodice ne prestaju da zabavljaju publiku širom svijeta, a serija je do sada osvojila čak 34 nagrade Emi.

Animirana serija koju je kreirao Met Grening na satiričan način prikazuje živote prosječne američke porodice, koju predstavlja porodica Simpson iz fiktivnog gradića Springfilda.

Uz zanimljivu radnju, koja ponekad uspijeva da predvidi budućnost, ključni aspekt serije je i prepoznatljiv dizajn animiranih likova koje lako prepoznajemo po njihovoj žutoj boji kože, prenosi Index.

Grening je tokom jednog intervjua za BBC iz 2007. godine otkrio zašto se odlučio baš za žutu boju u dizajnu svojih likova.

“Žuti su zato što tokom odabira boja za seriju nisam htio da koristim uobičajene boje iz animiranih emisija”, rekao je Grening.

“Animatorka mi je prišla i pokazala žutu boju i, čim sam to vidio, rekao sam: „Ovo je rješenje!“.

Kada prebacujete televizijske programe daljinskim upravljačem i na trenutak vidite žutu boju, znaćete da gledate Simpsonove”, rekao je kreator kultne serije.

Prema Skrin Rantu, Grening je tokom snimanja dokumentarca „My Wasted Life“, rekao da boja likova takođe ima simbolično značenje.

Žuta boja „izgleda kao da nešto nije u redu sa vašim televizorom“, a to je „prikladno za Simpsonove u simboličnom smislu“.

“Simpsonovi se trude da budu normalni, ali to im nikako ne polazi za rukom; njihova abnormalnost je razlog što su toliko smiješni – izjavio je Grening.

Prihvati notifikacije