Magazin

Kralj Charles putuje u zemlju koja za njega ima posebnu simboliku

Britanski kralj Charles i njegova supruga Camilla otputovat će u četvorodnevnu državnu posetu Keniji krajem ovog mjeseca gdje će priznati "bolne aspekte" njene kolonijalne prošlosti, saopćila je u srijedu Buckinghamska palata.

FOTO: EPA-EFE/ANDREW BOYERS / POOL
FOTO: EPA-EFE/ANDREW BOYERS / POOL

Bit će to treće putovanje kraljevske porodice u inostranstvo otkako je Charles postao kralj nakon smrti njegove majke kraljice Elizabeth u septembru prošle godine, i njihovo prvo putovanje u zemlju članicu Commonwealtha, dobrovoljnom udruženju na čijem je čelu.

Odredište je posebno simbolično za Charlesa jer je njegova pokojna majka bila u Keniji na kraljevskoj turneji sa suprugom, princom Filipom, u 1952. godini kada je postala kraljica nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. Dolazi i kada ta istočnoafrička zemlja slavi 60 godina nezavisnosti od Britanije.

Logistika, međutim, znači da Charles neće moći posjetiti hotel Treetops u kojem je boravila njegova majka kada joj je muž saopćio vijest da je postala monarh.

Tokom putovanja, koje će trajati od 31. oktobra do 3. novembra, Charles će održati sastanak s predsjednikom Williamom Rutom, prisustvovati državnom banketu i čuti o tome kako dvije zemlje zajednički rade na pitanjima kao što su odbrana i klimatske promjene, saopćio je novinarima Chris Fitzgerald, zamjenik kraljevog privatnog sekretara.

Dotaknut će se međutim i prošlosti bivše britanske kolonije, osjetljivog pitanja nakon što je Britanija izrazila žaljenje i isplatila odštetu prije deset godina zbog zlostavljanja i mučenja pretrpljenih tokom krvave pobune Mau Mau, takozvane kenijske vanredne situacije 1952-1961. u kojoj su poginule hiljade Kenijaca. Njegovom veličanstvu trebat će vremena tokom posjete da produbi svoje razumijevanje nedjela koje je u tom periodu pretrpio narod Kenije – kazao je Fitzgerald.

Charlesova posjeta Keniji, četvrta zvanična posjeta afričkoj državi, dolazi nakon što je kraljevski par otputovao u Njemačku u martu i Francusku prošlog mjeseca, i obje posjete smatraju se vrlo uspješnim diplomatskim putovanjima.

Oni promoviraju Ujedinjeno Kraljevstvo u svijetu i stvaraju trajna naslijeđa i otvaraju vrata i razgovore koje možda nećemo moći voditi – kazao je visoki zvaničnik ministarstva vanjskih poslova, govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

Velika Britanija posvećena je osiguravanju da Kenija vidi Ujedinjeno Kraljevstvo kao partnera po izboru u pogledu mira, trgovine, ekonomskog razvoja i još mnogo toga. Njihova Veličanstva i njegovo veličanstvo posebno su u mogućnosti da okupe vladu, privatni sektor i civilno društvo, kao što niko drugi ne može učiniti – kazao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije