Region

Sve nam je bliže: Kraken potvrđen u Hrvatskoj

Kraken, novi soj koronavirusa, potvrđen je u Hrvatskoj u 12 slučajeva, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

FOTO: WWW.POSLOVNI.HR
FOTO: WWW.POSLOVNI.HR

Iz Zavoda su istakli da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim grupama je savjetovano da izbjegavaju velika okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima.

Epidemiologinja Dijana Majer rekla je da je za sada riječ o blažoj kliničkoj slici nego kod omikrona, prenose hrvatski mediji.

Direktor Zavoda Krunoslav Capak rekao je ranije da je u Hrvatskoj vjerovatno već prisutna varijanta kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

– Kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Za sad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest – ukazao je na to Capak još 12. januara.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dva različita omikrona.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći efekat na broj oboljelih od Covida u Evropi.

U SAD-u se ova varijanta ubrzano širi, pa je tako u nekoliko sedmica prešao s četiri posto sekvencionisanih slučajeva na 40, a brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost.

Prihvati notifikacije