Kultura

Kosovarka pokušava oboriti Guinnessov rekord sa origami mozaikom albanske zastave (FOTO)

Arbnora Fejza-Idrizi iz Skenderaja ponovo je izazvala sopstvene granice u umetnosti origami papirom, napravivši od njega najveći mozaik u obliku albanske 'crveno-crne" zastave, u sportskoj hali u Skenderaju.

FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Arbnore Fejza-Idrizi u izjavi za Anadolu kaže da je napravila zastavu od 120.000 origami papira. Uz pomoć 70 učenika medrese “Alauddin”, presavijeno je oko 50.000 papira u obliku piramide, dok je oko 70.000 papira napravila sama ili uz pomoć nekih članova svoje porodice.

„Bio je to veoma težak posao, pošto sam ovoga puta izabrala teži način rada. Deo papira je bio piramidalni i za svaki taj papir bilo potrebno 10 preklopa“, naglašava Fejza-Idrizi i dodaje da je bilo potrebno ukupno 1,2 miliona preklopa.

FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Fejza-Idrizi očekuje odgovor od Guinnessovog komiteta o tome da li njen pokušaj zadovoljio standarde kako bi bio registrovan kao zvaničan rekord.

Ona kaže da joj je u ovom projektu, pored studenata, pomogao i arhitekta, koji je napravio konkretan plan sa ispravnim parametrima, kako bi nacionalna zastava sa dvoglavim orlom u sredini izgledala što proporcionalnije.

Fejza-Idrizi kaže da je za finalizovanje radova bila potrebna ukupno četiri radna dana.

„Rad je trajao od 10 do 18 SATI, kada smo uradili i kompletno poravnanje mozaika. Ovaj mozaik je veličine 1.300 kvadrata i veći je od prethodnog mozaika“, naglašava Arbnora.

Ona navodi da su Guinnessovi uslovi za rekord da papir bude otporan, praktičan i da ima specifičnu težinu.

Iako je 2021. godine već osvojila Guinnessov rekord sa državnom zastavom Kosova u origami tehnici, Fejza-Idrizi kaže da je njen najnoviji rad sa nacionalnom zastavom najkulminantniji posao koji je do sada uradila.

„Ovo je verovatno projekat na kojem sam radila sa najviše ljubavi, pošto smo odrasli sa ovom zastavom. Videći žrtvu našeg naroda tokom godina, vekova i decenija, datu za ovu zastavu, veoma sam ponosna što sam uspela da uradim nešto za svoju zemlju kako bih je predstavila van granica i istovremeno da bude sertifikovan svetski rekord. I tokom radnog procesa bila sam puna emocija i veoma srećna. Međutim, sada kada je to finalizovano, mogu da kažem istinu, skoro do kraja nisam otišla da pogledam odozgo kako izgleda i onda sam bila jako emotivna i sa ponekom suzom radosnicom“, naglašava Arbnora Fejza-Idrizi.

Prihvati notifikacije