Politika

Košarac odgovorio Zvizdiću: "Vaš je bivši stranački šef govorio o 'haubicama za ne daj Bože'"

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da politika Republike Srpske podrazumijeva mir, stabilnost, poštovanje Dejtona i Ustava kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali da političko Sarajevo ima konstantnu potrebu da budi aveti rata zveckajući oružjem.

Stasa Kosarac
FOTO: BOSNAINFO

Košarac je naglasio da je sigurnosna situacija u BiH stabilna i da ne postoje sigurnosni izazovi većeg stepena, što je činjenica koju je potvrdio i ЕUFOR.

“Ali ako se činjenice ne podudaraju sa narativom političkog Sarajeva, tim gore po činjenice. Tako bi Denis Zvizdić ponovo, po ko zna koji put, raspoređivao NATO trupe u Brčko distriktu, ujedno prizivajući i veću prisutnost snaga ЕUFOR-a.

Kaže, zbog predsjednika RS-a Milorada Dodika i ratnohuškačke retorike iz RS! O čemu to Zvizdić priča? Zvuče li mu najave partnera iz trojke o proizvodnji dronova samoubica kao školski primjer pacifističke retorike, nakon što je savladao lekciju bivšeg stranačkog šefa o haubicama za ne daj Bože?”, napisao je Košarac na Instagramu nakon sastanka sa zamjenikom ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandrom Goganovićem.

Košarac je pitao zašto bošnjački politički faktor ima konstantnu potrebu da budi aveti rata zveckajući oružjem, te u čemu je poenta podizanja tenzija i sijanja straha među stanovništvom?

“Nama je potpuno jasno kome odgovara destabilizacija prilika u BiH i ko na svaki mogući način podriva unutrašnji dogovor – nelegitimni Christian Schmidt i dio zapadnih diplomata na čelu sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem”, naveo je Košarac.

On je ukazao da su to adrese na koje bošnjački političari “idu po pamet”.

“Izbacite sulude ideje iz usijanih glava i prekinite sa militantnim narativom. Nikakav haos ovd‌je nećete izazvati, ma koliko se trudili da to dirigujete. Politika RS-a je mir, stabilnost, poštovanje Dejtona i Ustava kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Naša prava očuvaćemo kroz institucionalnu borbu u skladu sa Ustavom”, poručio je Košarac.

Prihvati notifikacije