Politika

Konaković učestvuje na ministarskoj konferenciji 'Pravda za Ukrajinu'

Ministar Konaković u obraćanju istakao podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje na ministarskoj konferenciji “Pravda za Ukrajinu” koja se održava u Hagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i Ministarstva pravde i bezbjednosti Kraljevine Nizozemske, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Konaković se prisutnima obratio u toku prvog dijela rada ministarske konferencije.

U saopćenju se navodi da je Ministar Konaković u obraćanju istakao podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica i osudio agresiju naglasivši da Bosna i Hercegovina od samog početka u potpunosti podržava stavove Europske unije.

– Iz vlastitog iskustva znamo više nego iko koliko je važno osigurati odgovornost za sva kršenja međunarodnog prava počinjena u ili protiv Ukrajine. Ti zločini moraju biti kažnjeni – izjavio je ministar Konaković.

Pročitajte još

Konaković je rekao da BiH pozdravlja osnivanje Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije protiv Ukrajine pri EUROJUST-u, zatim napredak koji je postigla Osnovna skupina u vezi sa uspostavom posebnog suda za istragu i kazneni progon zločina agresije na Ukrajinu, kao i uspostavu Registra štete.

Ministar se osvrnuo i na iskustva na polju saradnje Bosne i Hercegovine sa ICMP-om i njihovim DNK laboratorijama gdje je bliska saradnja domaćih i stranih stručnjaka dovela do identifikacije više od 75 posto prijavljenih nestalih osoba u BiH i izrazio spremnost podijeliti iskustva sa Ukrajinom.

Ministar je pozvao međunarodnu zajednicu na solidarnost sa Ukrajinom, na osiguranje procesuiranja zločina i poštovanje načela međunarodnog prav, navodi se u saopćenju.

Prihvati notifikacije