Politika

Konaković se pohvalio razgovorom sa Borrellom, evo šta je tema bila

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i „Grupe prijatelja Zapadnog Balkana“ u Goettweigu.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Ministar Konaković se na početku razgovora zahvalio visokom predstavniku EU na potpori u nastojanjima da se donese Odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro imati pregovarački okvir kao i prvu Međuvladinu konferenciju te da će proširenje EU ostati visoko u prioritetima institucija EU u  Briselu.

Kada je riječ o narednim koracima, ministar je naglasio da će usvajanje pregovaračkog okvira biti od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji put ka punopravnom članstvu u EU. Naglasio je da je pred nama izazovan reformski put, ali ostajemo odlučni da BiH učinimo punopravnom članicom europske obitelji. Izvijestio je sugovornika da nastavljamo sa usklađivanjem vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, istaknuvši da je prošle godine ta usklađenost bila stopostotna.

Visoki predstavnik Borrell je naglasio važnost nastavka reformskog procesa BiH kao i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Poručio je da od BiH očekuje napredak u narednom razdoblju kako bi iskoristila ovu povijesnu priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Europsku uniju.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o značaju Plana rasta koji predstavlja jedinstveni program za provedbu reformi i daljnju integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje gospodarske integracije.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju regionalne saradnje.