Politika

Konaković razgovarao sa Angelinom Eichorst: Usklađenost vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna

Na marginama Antalya Diplomatskog foruma ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao je sa generalnom direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichorst.

FOTO: MVP BIH PRESS
FOTO: MVP BIH PRESS

Ministar Konaković istakao je još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao istorijski korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Pročitajte još

Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Evropske unije, a ona bi spriječila stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Evropskoj uniji što je vidljivo iz rezultata rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH , intenziviranja saradnje sa EUROPOL-om, angažiranom saradnjom sa zemljama Zapadnog Balkana, praćenjem i radom na regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, saradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog evropskog identiteta.

Prihvati notifikacije