Politika

Konaković: Nećemo prestati kritikovati korumpirano pravosuđe, to je temelj suvereniteta države

Elmedin Konaković u svom se obraćanju na svečanoj akademiji u organizaciji NiP-a u Tešnju osvrnuo na aktuelne izazove koji stoje pred današnjom Bosnom i Hercegovinom.

FOTO: FACEBOOK / NAROD I PRAVDA
FOTO: FACEBOOK / NAROD I PRAVDA

Vlade u tehničkom mandatu godinama, blokirana zakonodavna vlast, korumpirana sudska vlast kao i vanjski ataci, ključni su izazovi za suverenitet BiH, kazao je Konaković.

Osvrćući se na izazovi pred kojima se nalazimo, Konaković je kazao kako je mogući demografski kolaps primarni prioritet za sve oni koji brinu o državi.

„Samo zdrava zajednica, koja vodi brigu o svom stanovništvu, koja kao takva garantira državnost i opstojnost, jeste naš cilj i zadatak. Tešanj je u tome svijetli primjer, uprkos tome što država ne da ne radi da olakša privrednicima, već radi suprotno“, kazao je Konaković.

U proteklim danima u BiH se intenzivno razgovara o formiranju vlasti koja će se morati uhvatiti u koštac sa nagomilanim problemima u BiH, kao i sa složenom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Evorpi i svijetu.

„Danas smo hrabri da ponudimo jednu potpuno novu politiku u kojoj ne dominira konflikt koji u BiH služi političarima populistima da se pozicioniraju, zarade svoje velike plate i dobiju još pokoji mandat a da od takve politike građani BiH nemaju ništa. Mi smo danas ponovo hrabri i spremni da izgradimo jednu potpuno novu političku paradignu, da pravimo mostove sa onima sa kojima je to teško zbog svih procesa u našoj historiji ali je to jedini mogući put da naša zemlja krene putem euroatlantskih integracija što je naš cilj“, kazao je Konaković.

Odbacio je sve navode o bilo kakvim nagodbama, ucjenama i nekim ustupcima i trgovinama. Prvi dio sporazuma odnosi se na euroatlantske integracije koje ne bi trebale biti sporne nijednoj strani koja će, kako je najavljeno, u ponedjeljak popisati okvirni sporazum. Konaković je rekao i da postoji visok stepen saglasnosti o određenim socio-ekonomskim reformama, a posebno o rasterećenju privrednog sektora i boljim pravim radnicima.

„Treća stvar o kojoj želim govoriti jeste reforma pravosuđa, od jučer je to potvrđeno, najveći problem našeg društva. Maloprije sam vidio reakciju VSTV-a upućenu nama, čini mi se direktno meni, a u vezi sa odlukom sudije Branka Perića i gdje nas kritiku što smo uperili prstom u sramotnu i skandaloznu odluku. Ako izanalizirate šta je i kako komentarisao ovaj proces, na koji je način sam Branko Perić prije godinu ili dvije javno komentarisao propuste pravosuđa u slučaju Memić, i kad vidite jučerašnju presudu vidite o kakvom koruptivnom pravosuđu se radi. Mi ne govorimo samo o slučaju Memić, govorili smo i o slučaju Dragičević, podsjećamo i na sramotnu činjenicu da ni godinu dana nakon smrti bebe Džane Gadžun nema tužilačke odluke o ovom slučaju. Ne postoji ozbiljan političar koji leži dan zatvora za pronevjeru i političku korupciju, a prva smo zemlja u svijetu po korupciji, posebno u segmentu javne uprave. O takvom pravosudnom sistemu govorimo, o sistemu u kojem postoje privatni predsjednici sudova, privatne sudije, tužioci, i mi nikad nećemo prestati govoriti o tome bez obzira na upozorenja. Bez pravednog društva suverenitet BiH bit će dodatno ugrožen i to društvo nema šansu ni da preživi a kamoli da se razvija i putuje ka porodici zdravih društava“, kazao je Konaković poručivši da je ponosan zbog činjenice da pripada grupi ljudi koji znaju ne samo kako se brani već i kako se gradi država.

Prihvati notifikacije