Politika

Konaković - Jenča: Bosna i Hercegovina daje veliki značaj saradnji sa Ujedinjenim narodima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za Europu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenča.

Jenča i Konaković
FOTO: MVP BIH

Ministar Konaković zahvalio je pomoćniku generalnog sekretara na posjeti naglasivši da Bosna i Hercegovina daje veliki značaj saradnji sa Ujedinjenim narodima i mehanizmima sistema UN-a koje konstantno rade na promicanju mira i stabilizacije u svijetu.

Pročitajte još

Tokom sastanka razgovarano je značaju usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jenča i Konaković
FOTO: MVP BIH

Ministar Konaković je govorio o diplomatskoj borbu koja se odvija u regionu, izazovima političkog populizma i nastavku borbe Bosne i Hercegovine za izgradnju korektnih političkih odnosa u regionu i šire i o čvstom opredjeljenu Bosne i Hercegovine za zajedništvo u Europskoj uniji.

Ministar je naglasio da je neophodno iskoristiti najnoviji ekonomski mehanizam EU „Plan rasta za Zapadni Balkan“, jer jedino je ekonomski napredak polazište za razvoj i rješenje svih drugih segmennata društva.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za Europu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča naglasio je potrebu za jačanjem konstruktivnog dijaloga kao osnove za pronalaženje održivih rješenja za mirnu i prosperitetnu budućnost.