Sarajevo

Komunalni radnici u pet do 12 ispred Vlade KS, traže povećanje plate

Iz Sindikata su naveli da Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH Kantonalni odbor Sarajevo zakazao je protest radnika komunalne privrede u pet minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, navodeći da će svim sredstvima braniti interese svojih članova.

“Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo počeo je pregovore o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u KS, s obzirom da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31. decembra 2023. godine. Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće komunalih radnika za 100,00 KM”, ranije je naveo Sindikat u saopćenju za javnost.

Dodaje da su donijeli odluke o daljnjim koracima i to pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja te generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.